Realtid

Många utreder Nuder

admin
admin
Uppdaterad: 19 mars 2019Publicerad: 19 mars 2019

Styrelseproffset Pär Nuder riskerar att åka ur både tredje AP-fonden och Fabeges styrelser. Ett antal utredningar kring Nuder pågår för närvarande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I onsdags tvingades Pär Nuder avgå som styrelseordförande för Skistar efter att huvudägarna anklagat honom för att uppträda opassande under skid-VM i Åre. Sedan dess har även andra funderat på hur de ska hantera Pär Nuders styrelseuppdrag i deras respektive verksamheter.

Nuder är ordförande i tredje AP-fonden sedan 2011. Eftersom mandatperioden är på åtta år går uppdraget ut i maj i år. Om han kommer att fortsätta eller inte är oklart, men regeringskansliet ”inhämtar information”, skriver finansmarknadsminister Per Bolunds pressekreterare Frida Färlin till Svenska Dagbladet.

Pär Nuder är också ordförande i AMF, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv. LO säger till SvD att man utreder vad som har hänt.

Pär Nuder sitter också i fastighetsbolaget Fabeges styrelse sedan 2010. Ägarbilden i Fabege och Skistar påverkar situationen enligt Nuder, eftersom han hävdar att han har kommit i kläm för en maktkamp mellan bröderna Paulsson. Erik Paulsson med familj är största ägare i Fabege och även nästa största ägare i Skistar, medan brodern Mats Paulssons familj är störst ägare i Skistar. 

Mats Qviberg, som är storägare i Fabege och sitter i fastighetsbolagets styrelse, förnekar att någon maktkamp skulle pågå.

– Bröderna Paulsson är de såtaste vänner och har en väldigt fin relation, säger han till SvD.

Fabege har sin stämma den 2 april.

År 2017 blev Pär Nuder tvungen att lämna stiftelsen Bergmancenters styrelse efter att han, enligt SVT, anklagades för att ha uppträtt olämpligt och gränslöst mot en av centrets anställda under Bergmanveckan. Pär Nuder har förnekat anklagelserna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]