I en dom prövar förvaltningsrätten ett beslut från Skatteverket att skönsmässigt beskatta en person. Domstolen anser att det av Skatteverket uppskattade beloppet är skäligt.
Man skönsbeskattas med 2,2 miljarder
Personen anmälde utflytt från Sverige 1990. Han har sedan dess vistats utomlands och anser själv att han varit bosatt i Schweiz under åren 2015–2019. Under samma år har personen bedrivit en omfattande handel med värdepapper och haft bolag på Brittiska Jungfruöarna. Det skriver Förvaltningsrätten i Stockholm i ett pressmeddelande.
Skatteverket har gjort en omfattande utredning av personen som enligt förvaltningsrätten visar att han varit bosatt i Sverige. Personen ska därför anses ha varit obegränsat skattskyldig och även haft sin skatterättsliga hemvist här under beskattningsåren 2015–2019. Personen har inte förnekat att han haft inkomster men anser att en majoritet av dessa ska kapitalvinstbeskattas. Omständigheterna i målen är dock sådana att det är fråga om utdelningar till honom. Det uppskattade skatteunderlaget till ett belopp om cirka 7 miljarder kronor är också skäligt, vilket innebär att personen ska betala slutlig skatt om ca 2,2 miljarder kronor.
– Det står personen fritt att ha en bostad i Schweiz och andra anknytningar till landet. Han har dock inte visat att det som Skatteverket påstår om hans bosättning i Sverige inte skulle vara sannolikt i bevishänseende. Rätten har därför funnit att han är obegränsat skattskyldig i Sverige, säger Peter Lif, chefsrådman i en skriftlig kommentar.
Faktaruta om skönsbeskattning
Om en skattskyldig i Sverige inte lämnar in någon inkomstdeklaration alls ska Skatteverket bestämma skatten eller underlaget för skatten till vad som framstår som skäligt med hänsyn till uppgifterna i ärendet. Innan Skatteverket kan besluta om skönsbeskattning måste verket förelägga den skattskyldige att komma in med den deklaration som saknas.