Realtid

Magplask för Harald Mix och Petter Stordalen: Ving tappade över 1 miljard 2020

Ving
Foto: Ving
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 29 juni 2021Publicerad: 29 juni 2021

Med sänkta kostnader och ett vaccinpass hoppas resekoncernen på bättre resultat i år – och plusresultat nästa år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ving-koncernen gjorde en förlust på 1,37 miljarder kronor senaste räkenskapsåret, och förbrukade därmed en stor del av de 1,5 miljarder som storägarna med Altor och Petter Stordalen i spetsen stoppat in i nyemissioner. Med sänkta kostnader och ett vaccinpass som kommer på torsdag hoppas resekoncernen på bättre resultat i år, och plusresultat nästa år.

Harald Mix Altor och Petter Stordalens Strawberry Equity gick med vardera 40 procent av kapitalet in i Nordic Leisure Travel Group bara några månader innan coronapandemin lamslog resebranschen. Riskkapitalbolaget TDR stod för resterande 20 procent i resekoncernen. Sammantaget stoppade de tre ägarna in 1,5 miljarder kronor i nytt kapital under det första räkenskapsåret, som slutade den 30 september 2020. Under samma period gjorde bolaget en förlust efter finansiella poster på 1,37 miljarder kronor. Omsättningen stannade på 4,8 miljarder kronor. Några jämförelsesiffror anges inte i den nybildade koncernen.

”Resultatet är inte tillfredsställande men överensstämmer med vad som kan förväntas givet Covid-19 omständigheterna”, konstaterar bolaget i årsredovisningen.

Av koncernens egna kapital återstår endast 525 miljoner kronor. Immateriella anläggningstillgångar tas upp till hela 2,3 miljarder kronor i den i dagsläget förlustbringande verksamheten, där den största posten på drygt 1,8 miljarder kronor består av ”licenser, varumärken och liknande rättigheter.” Den näst största posten på 290 miljoner kronor är goodwill, medan system och mjukvara står för 135 miljoner kronor.

– Upptagna tillgångar i form av licenser, varumärken och liknande rättigheter består primärt av våra varumärken Ving, Tjäreborg, Spies, Globetrotter samt våra egna koncept Sunwing, Sunprime, Lollo & Bernie samt OBC, kommenterar Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Nordic Leisure Travel Group och Ving.

– Våra varumärken och koncept är kärnan i vår verksamhet och har sedan många år tillbaka skapat värde och lönsamhet för koncernen och förväntas generera ekonomiska fördelar och nytta under många år framöver. En ytterligare framgångsfaktor är våra egenutvecklade systemlösningar som möjliggör optimering inom flyg, hotellkontraktering och distribution vilka också tagits upp som en del av balansräkningen.

Dessutom har resekoncernen under året tagit upp en skattefordran på 400 miljoner kronor som primärt består av outnyttjade underskottsavdrag.

– De outnyttjade underskotten härrör primärt till förluster som uppstod i samband med Thomas Cook Groups konkurs samt till följd av effekterna från Covid-19 pandemin, kommenterar Fredrik Henriksson.

ANNONS

– Koncernen har historiskt sett alltid varit lönsam och förväntas återgå till normala lönsamhetsnivåer inom de närmaste åren varpå dessa underskott kan nyttjas. Vi har tidigare legat omkring 15 miljarder kronor i omsättning och varit ett lönsamt bolag i över 60 år, även om vi nu tekniskt sett är ett nybildat bolag.

Ett flygplan är upptaget i balansräkningen medan resterande plan leasas.

Förutom tillskott från ägarna har Ving-koncernen fått kreditfaciliteter från Petter Stordalens huvudfinansiär DNB och statliga stödkrediter och lån från Vaekstfonden i Danmark och Innovasion Norge. Efter balansdagen har koncernen även fått en statsfinansierad kreditfacilitet från Exportkreditnämnden i Sverige. Delvis tack vare detta har bolaget kunnat betala av skulder på över två miljarder kronor till kunder och leverantörer.

Ett omfattande omstruktureringsprogram har sänkt fasta kostnader med cirka 30 procent.

”Genom ovan nämnda finansiering, statliga stödpaket såsom permitteringsstöd och genomförda kostnadsbesparingar har koncernen etablerat en likviditetsberedskap som kan motstå ett scenario utan resenärer under det kommande räkenskapsåret”, heter det i årsredovisningen.

Men räkenskapsåret 2020/2021 väntas ge nya förluster. Med en fortsatt anpassning av verksamheten och ökande efterfrågan förväntas koncernen åter gå med vinst under räkenskapsåret 2021/2022.

Resandet har redan ökat kraftigt den senaste tiden, och nu på torsdag kommer det europeiska vaccinpasset.

– Vi ser att efterfrågan att åka utomlands är stor, säger Fredrik Henriksson.

ANNONS

Många har sparat pengar under pandemitiden, och undersökningar visar att en stor del av dessa kommer att läggas på resor. Nu under sommaren handlar det som vanligt främst om Medelhavet och Kanarieöarna. Efterfrågan på längre resor sägs ha kommit igång lite grann, där en del länder börjar öppna sina gränser.

– Vi har också genomfört ett stort program med en helt ny varumärkesidentitet, som i grunden handlar om välmående på semestern och att vi erbjuder något för alla typer av resenärer, oavsett vad som får en att må bra på semestern, som träning, yoga, upplevelser eller bara ha det avkopplande på sitt favorithotell.

– Skriverier om problem med återbetalningar av flygresor som varit under året gör också att tryggheten i form av en paketresa gjort att fler väljer denna resform, säger Fredrik Henriksson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Isacson
Torbjörn Isacson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]