Aktiekursen för lyxgruppen Kering, som äger Gucci, sjönk till sjuårslägsta efter en svag prognos och intäktsminskning på grund av låg försäljning i Kina.
Lyxjätte rasar – inga tecken på återhämtning för Gucci
Mest läst i kategorin
Under torsdagen rapporterade lyxkoncernen ett rejält intäktstapp under första halvåret, vilket resulterade i att aktien föll hela nio procent. Så låga nivåer har inte skådats sedan augusti 2017. Runt 12 lokal tid i London hade aktiekursen återhämtat sig något till en nedgång på 6,74 procent.
Kering meddelade under onsdagskvällen att försäljningsminskningen på 11 procent under första halvåret 2024, beror på en “avmattning på de flesta marknader förutom Japan”, skriver CNBC.
”Det var en märkbar inbromsning i Kina”.
Köpte lyxfastighet för 10,3 miljarder
I mars tvingades bolaget gå ut och varna aktiemarknaden för kraftigt försämrad lönsamhet.
Ändå köpte Kering i januari en prestigefastighet i New York för motsvarande 10,3 miljarder kronor för att “säkra de bästa butikslägena för koncernens egna varumärken”, rapporterade Market.
Rörelseresultatet sjönk 42 procent under årets första sex månader, och Kering förutspår att det sjunker med ytterligare 30 procent under andra halvåret 2024. Lyxföretaget förklarar detta med ”osäkerheter som påverkar efterfrågan från lyxkonsumenter.”
“Inga konkreta tecken på att Gucci återhämtar sig”
Av de lyxmärken Kering äger – exempelvis Yves Saint Laurent, Bottega Veneta och Gucci – gick det sistnämnda designmärket sämst, med intäkter som minskade med 18 procent.
”För närvarande ser vi inga konkreta tecken på att Gucci återhämtar sig,” sade Luca Solca, senior lyxanalytiker på Bernstein, till CNBC:s ”Squawk Box Europe”.
Gucci har kämpat i motvind den senaste tiden efter att ha blomstrat under pandemin och framväxten av trenden ”tyst lyx”.
Kering är det senaste av en rad lyxmärken som rapporterar nedgångar, med världens största lyxgrupp LVMH i täten som tidigare i veckan rapporterade lägre intäkter än förväntat.
Läs mer:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.