Realtid

Lufthansa förbjuder Airtags i bagaget

Anders Frick
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Flygbolaget Lufthansa förbjuder nu passagerare att stoppa ner Apples populära Airtags i sina resväskor för att kunna spåra väskorna om de inte kommer fram.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Airtags från Apple kan inte bara hjälpa till att spåra husdjur eller borttappade nycklar, utan används ofta av frekventa flygresenärer som stoppar ner dem i sitt incheckade bagage. På så vis kan resenärerna hålla koll på var bagaget befinner sig. Men nu har Lufthansa satt stopp för detta.

Lufthansa hänvisar till internationella regler från luftfartsorganisationen ICAO – International Civil Aviation Organization – ett specialorgan inom FN. Enligt Lufthansa så är aktiverade Airtags klassade som farligt föremål, och behöver vara avstängda under flygturen.

”Enligt ICAO:s riktlinjer så måste bagagespårningsutrustning följa riktlinjerna för farligt gods. Utöver det så måste utrustningen, på grund av att den innehåller radiosändare, avaktiveras under flygturen om den är i incheckat bagage. Som ett resultat av det så går den inte att använda”, skriver Lufthansa på Twitter.

Upprörda resenärer twittrar tillbaka till Lufthansa och menar att det knappcellsbatteri (CR2032) som Apples Airtag inte innehåller litiumjoner och dessutom är väldigt energisvaga, vilket därmed gör att de inte borde beröras av batterireglerna.

Samtidigt som Lufthansa alltså tolkar ICAO:s regler som förbud mot aktiverade Airtags så säljer bolaget egna ”smart bags”, som är elektronisk utrustning för bagageväskor. Utrustningen innehåller två AAA-batterier och därmed är mer energifyllda än ett CR2032-batteri.

Fotnot: Efter att denna artikel publicerades har nu Lufthansa ändrat sig om förbudet – läs mer här!


Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]