Realtid

“Lokal juridik är helt otidsenligt”

Gabriel Albemark, managing partner och Jonas Bratt, ordförande, tillhör vinnarna i advokatbyråbranschens hela havet stormar.
Rakel Lennartsson
Uppdaterad: 26 sep. 2018Publicerad: 26 sep. 2018

Eversheds Sutherland växer med nästan 40 procent och sticker ut hakan apropå turbulensen på advokatbyrå-marknaden: "Fler byråer kommer att försvinna."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

19 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Ekobrott kan ge lika hårda straff som organiserad brottslighet

18 nov. 2024

Eversheds Sutherland hör till vinnarna i den turbulens som utspelat sig i Stockholms advokatbransch det senaste halvåret. När det stod klart att MAQS Stockholmskontor skulle splittras passade Eversheds Sutherland på att rekrytera 11 jurister och ett antal administrativa medarbetare. Totalt kan det bli en förstärkning på ett 15-tal personer vilket motsvarar en personaltillväxt på närmare 40 procent.

Managing Partner Gabriel Albemark berättar att det var en personlig relation med Michael Hylander som möjliggjorde värvningen. Det rör sig om fyra delägare som flyttar in i de utökade och nyrenoverade lokalerna på Strandvägen 1 tillsammans med sina biträdande jurister.

– De är ett välfungerande team och vi har samsyn på hur man ska driva en framgångsrik advokatbyrå. Dessutom har de många internationella klienter som tillför och tillförs ett stort mervärde, säger Gabriel Albemark.

Det innebär att utrymmet att växa bland nya kunder är begränsat?

– Ja de är redan ganska fullbelagda, men i och med att vi blir fler ser vi ändå att det ska bli lättare att rida ut arbetstoppar.

Som så många andra advokatbyråer har Eversheds Sutherland upplevt hur marknadens efterfrågan de senaste åren vuxit snabbare än byråns kapacitet.

För 15 år sedan etablerade sig brittiska Eversheds i Stockholm. 2017 gick den globala byrån ihop med amerikanska Sutherland och de 66 kontoren, utspridda på 32 länder, fick sätta upp nya skyltar. 

Att agera under gemensamt varumärke är en styrka, menar Jonas Bratt, grundare och ordförande för Eversheds Sutherland i Stockholm

ANNONS

– Varumärket står för att man kan leverera den där internationella tjänsten och komma med det där globala erbjudandet, säger han.

Jonas Bratt kontaktade Realtid för att han tyckte att internationaliseringens och globaliseringens betydelse inte fått tillräckligt stor vikt i den analys som gjorts efter att ett antal advokatbyråer splittrats i Stockholm. 

– Det här med delägaravtal har advokater tjafsat om i alla år, ibland blir några besvikna och lämnar, säger Jonas Bratt.

Underförstått, om den aktuella turbulensen är högre än tidigare står orsakerna att finna någon annanstans.

Lätt att starta

En anledning, som Jonas Bratt framhåller, är att tröskeln att starta byrå är lägre än någonsin:

– Om man skaffar sig en laptop, prenumerationer på ett antal know how-tjänster och ansluter sig till några nätverk så kan man gå igång på 24 timmar.

Samtidigt ger inte den modellen några direkta tillväxtmöjligheter, menar Jonas Bratt. För att kunna ta sig högre upp i näringskedjan behövs andra muskler bakom erbjudandet. Han tar den egna firman som exempel.

ANNONS

Inledningsvis fungerade Eversheds i Stockholm som en boutique-firma som också var en satellit-firma till Eversheds globalt.

– Vi fick tillgång till en enorm klient-stock och potentiella klienter genom de massiva insatser och resurser som läggs ned från London. Det fanns inte någon poäng med att sitta lokalt i Stockholm och marknadsföra sig. Men nu har vi börjat hamna i en sådan viktklass att vi kan generera internationella och globalt framgångsrika företag även från Stockholm, säger Jonas Bratt.

Otidsenligt

Han menar att advokatbyråerna för närvarande genomgår samma förändring som revisionsbyråerna redan genomgått:

– Att vara en lokal advokatbyrå som bara tillhandahåller svenska lösningar är helt otidsenligt, säger Jonas Bratt. 

Förutom det internationella perspektivet behöver man veta vart man är på väg, menar han. 

– Vissa byråer vet inte riktigt vart de är på väg, medan det för oss hela tiden varit extremt tydligt, tack vare att vi gick in i en existerande struktur var strategin utstakad från början.

Gabriel Albemark fyller i:

ANNONS

– Det som underlättar för oss är att internationaliseringen ligger i vårt DNA. Många av de stridsfrågor som kan uppstå i en lokal byrå: vart ska vi gå, hur ska vi attrahera det här, vad kan vi locka med, hur ska  vi bygga upp vår affärsmodell, är liksom givna i vårt fall. Den internationella aspekten och möjligheter till internationella utplaceringar är dessutom attraktivt vid rekrytering av unga talanger.

Konsolidering

Det finns 10-20 uttalat internationella byråer i Sverige. Några har blivit internationella genom att byta skylt, andra har startat från scratch, med en kombination av redan etablerade advokater.

– Nu har vi kommit till en  punkt där man måste bevisa sig: För några år sedan gick det bra att säga att du arbetade med internationell juridik och var medlem i olika nätverk och kunde tillhandahålla alla de här lösningarna. I dag måste du göra det också, säger Jonas Bratt.

Han förutspår att en hel del av dem som i dag betecknar sig som internationella kommer att försvinna:

– I slutändan kommer det inte att finnas plats för supermånga internationella byråer, säger Jonas Bratt och pekar på den pågående konsolideringen.

– De stora klienterna vill inte ha tjugotvå olika firmor runtom i Europa, de vill ha en one stop shop, säger Gabriel Albemark. 

Om man inte vill vara del i en stor internationell aktör behöver man vara superspecialiserad i sin nisch, tror Jonas Bratt och Gabriel Albemark, men nyanserar omedelbart sitt skarpa uttalande:

ANNONS

– Det är ganska svårt att misslyckas helt som advokat, säger Jonas Bratt. Hade det inte varit så lukrativt hade vi nog sett en snabbare konsolidering eller utslagning. Många kommer att kunna leva gott som lokal advokatbyrå, men det kommer att bli tuffare och tuffare, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS