Realtid

”Lindahlandan” ska ta anrik byrå till toppen igen

Lindahls styrelseordförande Johan Herrström berättar att advokatbyrån arbetar med mycket transaktioner – både publika och privata transaktioner. Trycket är särskilt stort på fastighetssidan. Foto: Lindahl.
Lindahls styrelseordförande Johan Herrström berättar att advokatbyrån arbetar med mycket transaktioner – både publika och privata. Trycket är särskilt stort på fastighetssidan. Foto: Lindahl
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 12 mars 2020Publicerad: 12 mars 2020

Lindahl håller just nu på med en omstart i Stockholm: En del lärdomar kommer från när samma sak för 20 år sedan hände på advokatfirmans idag största marknad – Malmö.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

25 dec. 2024

Lindahl får fira sitt 102-årsjubileum med en rejäl omstart i sin ursprungliga hemstad. Via en rad fusioner för 30 år sedan grundades det nya Lindahl och expanderade därmed till fem orter. Men efter tio år bröt sig byrån på en av huvudmarknaderna, Malmö, ut. Och nu är det dags för omstart i Stockholm, där delägarna bröt sig ut 2018, tog med sig i stort sett alla kunder och startade de båda byråerna Cirio och Westerberg & Partners.

Samma sak skedde år 2000, när Malmödelen av Lindahl bröt sig ur och skapade en av de byråer som idag är bland de ledande på den skånska marknaden, Setterwalls. 

Men Lindahl har kommit igen, och är numera åter störst i Malmö och Skåne. Där finns lärdomar som är viktiga att ta med sig när firman nu gör en omstart i Stockholm.

På de år som gått sedan Lindahl skapades genom raden av fusioner har det skett stora förändringar i den svenska advokatvärlden. Advokatfirman Lagerlöf som med cirka 50 jurister var störst i slutet på 1980-talet finns inte ens kvar på marknaden längre. Sedan dess har det skett en omfattande konsolidering med en rad sammanslagningar. Plus ett antal utbrytningar och starter av nya firmor. 

Vid Stockholmskontorets utbrytning tappade Lindahl en dryg tredjedel av omsättningen på cirka 780 miljoner kronor. Firman föll också ett par pinnhål i storleksklass i Sverige från den tidigare tredjeplatsen.

Men även om totalomsättningen sjönk en hel del uppges de kvarvarande verksamheterna ha visat väsentligt förbättrad lönsamhet.

Lindahl har i dagsläget sjutton medarbetare i Stockholm varav fem är delägare. Bolaget har dessutom infört en vd-post där Tobias Wåhlén sitter i Stockholm.

– Lindahl är en ledande svensk affärsjuridisk advokatbyrå och måste som sådan finnas på plats i Stockholm, konstaterar firmans styrelseordförande Johan Herrström.

ANNONS

– Stockholm är Sveriges finansiella centrum och det är nödvändigt att ha en trovärdig representation där.

Sedan finns det olika sätt att göra ett sådant återtåg.

– Vi var tvingade att välja väg. Skulle vi ge oss in i en fusion eller försöka absorbera någon verksamhet?

– Andra firmor har investerat i sin position och sitt specifika varumärke. Kulturen är en viktig fråga, och vi har byggt upp Lindahlandan. Det är prestigelöshet där en viktig komponent är det vi kallar ”no nonsense”.

När Lindahl återetablerade sig efter avhoppet år 2000, samma år som Öresundsbron invigdes och stadens stolthet Malmö FF gjorde ett gästspel i Superettan, fanns det tre medarbetare. Det har nu ökat till ett 80-tal, och Malmökontoret är idag det största och mest tongivande i gruppen. Johan Herrström, som idag är styrelseordförande för hela Lindahl och managing partner för Malmökontoret, kom själv till Lindahl 2007 tillsammans med några andra nyckelpersoner. Då hade firman ett tjugotal anställda i Malmö.

– Marknaden har vuxit i Skåne men vi har vuxit ännu snabbare, säger Johan Herrström.

– Vi har inte köpt marknadsandelar och folk som kommit hit med en låda kunder, utan vi har rekryterat folk som hjälpt till att bygga upp verksamheten.

– Vi har haft medarbetare med ett stort driv som levererar juridiska tjänster på hög nivå samtidigt som de inte är rädda för att sticka ut. Vi är på tå och förstår klienternas behov, det kommer vi att vi ta med oss till Stockholm.

ANNONS

Den malmöitiska och skånska marknaden för affärstransaktioner uppges också vara fortsatt stark, samma sak som exempelvis Nordeas regionchef för företag i Sydsverige, Niclas Sassersson, nyligen sa i en intervju med Realtid.

– Det är mycket transaktioner och vi har ett bra flöde av både publika och privata transaktioner. På fastighetssidan, som är en viktig del av vår verksamhet, är det ett enormt tryck, säger Johan Herrström.

Spelindustrin är exempelvis stark i Malmö och life science i Lund. Det händer också mycket runt den gamla ägarkretsen i teknikbolaget Axis, som Canon köpt upp, och kring alla företag som startats sedan jättarna Ericsson och Astra Zeneca lämnade Lund. 

– Det är en stor flora av nya unga bolag som är i behov av hjälp. Effektivt företagande behöver smart juridik som gör nytta, säger Johan Herrström.

I Skåne har det under senare år dock inte kommit lika många större bolag till börslistorna som det kunde göra förr. Annars är det ett starkt flöde av bolag till de mindre listorna. 

Det är även ett antal danska företag som sökt sig till den svenska marknaden.

– Där har vi sett en förändring under de 20 åren sedan bron kom. Även om många företag i Köpenhamn fortfarande vänder sig till Stockholm så kommer de i ökad utsträckning till oss i Malmö också, och vårt samarbete med danska advokatbyråer har ökat.

Lindahl är dessutom danskt generalkonsulat i Malmö.

ANNONS

Men enligt Johan Herrström är det inte bara i Skåne som Lindahl flyttat fram positionerna under den här tiden.

– Vi är starkare på alla våra lokala marknader än vi är i landet som helhet. Även när vi var trea nationellt var vi oftast starkare än så på våra lokala marknader.

Samtidigt finns det gott om så kallade utmaningar.

– Man pratar mycket om hur branschen kommer att förändras med utgångspunkt i nya digitala hjälpmedel. Men det viktiga är att hjälpa klienterna att den nya tekniken, inte att vi skaffar oss en massa saker själva.

Advokatfirmor är också traditionellt en mycket manlig bransch.

– Vi måste hitta ett sätt att bli mer diversifierade i delägarskapet. De flesta vi anställer är kvinnor, men det är fortfarande mest män som är delägare. Vi vänder oss trots allt mot två marknader, dels klienterna, dels talangerna på arbetsmarknaden. Det gäller att få folk – både klienter och medarbetare – att välja oss.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]