"En strid ström av nya regleringar gör branschen mer sårbar", säger PA Consultings innovations- och fintechexpert Lan-Ling Fredell i Realtids sommarserie. Inför kommand riksdagsval hoppas hon att politikerna tar en paus från nya regleringar.
Lan-Ling Fredell: Att visa uppskattning för teamet har varit viktigare än någonsin
Mest läst i kategorin
Vad har du prioriterat i din yrkesroll det första halvåret?
– Att komma fram till hur jag bäst kan stödja de team jag ansvarar för i deras arbete. Förutom det är givetvis det affärsvärde jag levererar till kund och till min arbetsgivare centralt. I rollen som ledare är det viktigt att ha en strategi samt att hålla koll på risker och behov som löpande uppstår i mitt teams leveranser. Men med tanke på att de flesta fortfarande arbetar hemifrån har det mer känslomässiga stödet såsom att visa uppskattning för teamet varit viktigare än någonsin. I praktiken handlar det om att finnas där för alla men också att visa exempel på sin egna sårbarhet för att uppmuntra ett öppet och mänskligt klimat i arbetet.
Något som överraskat, person eller händelse – och hur?
– Finansmarknadskraschen 2020 i början av pandemin överraskade mig inte alls, men däremot var den efterföljande återhämtningen en stor överraskning. Den andra överraskningen är hur länge en del av det mer irrationella beteendet bitit sig fast på den finansiella marknaden – i en sådan omfattning att jag till och med ifrågasatt om beteendet är irrationellt eller inte.
Hur ser du på rådande marknadsläge? Vilka var de största glädjeämnena och orosmolnen under första halvåret?
– Jag gillade faktiskt för det mesta att arbeta hemifrån. Det var så bekvämt att kunna gå upp sent ur sängen, kontrollera mitt arbetsschema på vägen till duschen och att sedan vara ”på jobbet” i min matsal med en kopp kaffe 15 minuter senare.
– Det negativa var att jag oroade mig för hur länge situationen med pandemin skulle pågå, vilket bland annat tog sig i uttryck att jag var närmast besatt av att hålla koll på vaccinationsstatusen.
Vilka blir de största glädjeämnena och orosmolnen under kommande halvåret?
– Jag känner mig hoppfull nu när utrullningen av vaccinationer tagit fart samtidigt som olika forum öppnats och livet börjar återgå till normala.
– Jag är orolig för de höga kostnaderna för att hantera pandemin. Även om det i sak är ett riktigt beslut för regeringar att stödja näringslivet med olika incitament så är det till syvende och sist vi skattebetalare som får stå för kostnaden.
Vad är det viktigaste du lärt dig under pandemin?
– En påminnelse om vad som är det viktigaste i livet – familj och vänner. Men också vikten av att upprätthålla en balans genom att underhålla sitt sociala nätverk, Även förmågan att bejaka behovet av att koppla av då det har en enorm inverkan på ditt välbefinnande.
Vad tror du består efter pandemin (ändrade arbetssätt, arbetsverktyg, tankesätt)?
– Jag hoppas att fördelarna med arbete på distans ska öppna för en större flexibilitet kring valet att jobba hemifrån eller från kontoret även i framtiden. Men jag tror samtidigt att många saknade kontoret och den känsla av gemenskap som en arbetsplats ändå skapar. Till syvende och sist är mänskliga relationer något vi alla längtar efter, även om behovet är olika starkt för olika individer.
Det är ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval: vilken politisk fråga kommer att ha störst betydelse för finansbranschen samt för din verksamhet?
– Min förhoppning är att politiker tar en paus från nya regleringar som påverkar finansmarknadens aktörer. Finansbranschen är en av de mest reglerade i världen och av goda skäl. Men tyvärr gör en strid ström av nya regleringar branschen mer sårbar. Bankerna har svårt att hinna med och implementera de nya regelkraven och tvingas i vissa fall till snabba och mindre genomtänkta lösningar. Vad banker behöver idag är ett andrum som ger dem möjligheten att prioritera strategiska beslut inklusive en föråldrad teknik som utgör ryggraden i verksamheten.
Hur kopplar du av i sommar?
–Jag flyger till San Francisco för att vara med min familj som bor där. Jag hoppas på att mina barn ska bli vaccinerade, att få äta god mat och krama min familj och vänner så mycket det bara går.
Jag har just avslutat två riktigt bra böcker som gav ett sammanhang och inspiration till hur jag kan hjälpa mina kunder med deras digitala resa: Enterprise Architecture as Strategy, av Ross, Weill och Robertson. Titeln är väldigt torr men det handlar om hur du kan integrera tekniken i ditt företag, i din affärsmodell och i ditt sätt att arbeta. Den utgår från omfattande data i studier och fallstudier för att exemplifiera slutsatser. The Technology Fallacy av Kane, Phillips, Copulsky och Andrus. En bok som lyfter fram att framgångsrik digitalisering handlar mer om människor och deras sätt att tänka och mindre om tekniken i sig.
Företagsledare och C-Suite bör absolut läsa dessa böcker!
Vilken är den bästa bok/fackbok genom tiderna som hjälpt dig i ditt yrke eller ledarskap?
– Det finns för många fantastiska böcker som behandlar olika aspekter av saker som jag jobbar med så varför välja bara en?
Hur förbereder du dig inför hösten 2021? Vilka frågor blir de viktigaste i din roll under hösten? För din verksamhet?
– Jag försöker fokusera på de saker som aldrig förändras – ledarskap, strategi, övervakning av marknadstrender och allt lärande. På det sättet är jag beredd att reagera när saker förändras och det är samma råd som jag ger mina kunder.
Senaste nytt
Tanka elbil på 3 minuter med batteribyte
Power Swap revolutionerar elbilsladdning
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Ta det cybersäkra före det cyberosäkra
Rusta ditt företag mot de senaste digitala hoten. Börja med att ladda ner vår checklista!