Inom kort höjer laddjätten Mer Sverige sina priser för elbilsladdning från 1,25 kr/kWh till 4,25 kr/kWh. Förklaringen till den kraftiga höjningen är det skenande elpriset.
Laddjätten chockhöjer priserna för elbilsladdning med 340 procent
Mer Sverige är Sveriges näst största aktör vad det gäller laddare på minst 50 kW. Bara Tesla har fler laddpunkter, och Mer är alltså större än andra stora aktörer som Incharge, Recharge, Eon och Ionity.
För tillfället kostar standardabonnemanget Mer Around 499 kronor per månad, och då ingår 400 kWh. Priset per kilowattimme är alltså 1,25 kronor. Med start den 1 november kommer bolaget att höja månadsavgiften till 849 kronor och samtidigt minska antalet kilowattimmar som ingår till 200, vilket ger ett pris på 4,25 kronor per kWh. Det innebär en höjning på 340 procent.
Även företagspriserna höjs rejält. För närvarande betalar företag 1 200 kronor per månad, och då ingår 900 kWh, vilket ger ett pris på 1,33 kr/kWh plus moms. Det nya priset är 2 000 kronor per månad för 450 kWh vilket innebär 4,44 kr/kWh plus moms.
De nya priserna beror helt enkelt på det skenande elpriset:
”Som en effekt av den rådande situationen på elmarknaden med ökade kostnader för elhandel och elnätsavgifter uppdaterar vi våra villkor och priser för publik laddning. Uppdateringen möjliggör även att vi kan fortsätta öka satsningen på utbyggnaden av snabbladdning i vårt publika laddnätverk samt vidareutveckla vårt laddningserbjudande till våra kunder”, skriver Mer Sverige på sina webbsidor.
Förutom Mer Around så höjer bolaget även priserna för sina andra alternativ Mer Flexible samt direktbetalning. För Mer Flexible fördubblas priserna från 3 kr/kWh till 6 kr/kWh för AC-laddning, och från 5,50 kr/kWh till 7,50 kr/kWh för DC-laddning. Direktbetalningspriserna ökar till 7,20 kr/kWh för AC, 9 kr/kWh för DC samt 10,20 kr/kWh för UFC, alltså DC-laddning med en effekt på minst 150 kW.
Mer är en europeisk laddkoncern som ägs av den norska statliga energiaktören Statkraft. Den svenska delen Mer Sweden AB gick tidigare under namnet Bee Charging Solutions och Grön Kontakt, och ägs av Statkraft, Jämtkraft, Tekniska verken i Linköping och Öresundskraft.