Kyrkoförsamling startade bolag – passerar 100 miljoner i omsättning

Taggar i artikeln

Svenska kyrkan
Anders Ligger, ordförande i Västanfors-Västervåla församling. Foto: PressbilderAnders Ligger, ordförande i Västanfors-Västervåla församling. Foto: Pressbilder
”Om man ska fortsätta finnas kvar som kyrka måste man ägna sig åt sådant som är viktigt för folk. Då är det vård, skola och omsorg som har varit mantrat i 30 år i alla fall. Om man inte håller på med det behöver man inte heller bli förvånad om kyrkan blir marginaliserad”, säger Anders Ligger, ordförande i Västanfors-Västervåla församling, till GP. Foto: Pressbilder
Publicerad
Uppdaterad

Västanfors-Västervåla församling har blivit en maktfaktor i Fagersta i Västermanland. Församlingen driver hotell, restauranger, begravningsbyrå, förskola och juridisk rådgivning. Dessutom håller församlingen nu på att dra igång en vårdcentral. Omsättningen för företagsgruppen har passerat 100 miljoner kronor.

Anders Frick

Svenska kyrkan tappar medlemmar, men det hindrar inte kyrkoherden Henrik Rydberg och sin församling i Västanfors-Västervåla att satsa. Församlingens bolagskoncern omfattar allt från konferensanläggning till juridisk rådgivning, och kyrkans begravningsbyrå har dessutom fått franchiseavknoppningar i en rad olika församlingar på andra ställen. Koncernen har i dagsläget 135 anställda och omsätter drygt 100 miljoner kronor per år. Det skriver GP, som även berättar om församlingens senaste tillskott – Sveriges första vårdcentral i kyrklig regi, som är på gång att öppna.

– Ett av våra motton är att verka från vaggan till graven. Det är så vi försöker tänka, säger Anders Linger, ordförande i Västanfors-Västervåla församling, till GP.

Han berättar vidare att bolagen inte bara ska ses som ett sätt att överleva ekonomiskt, utan framförallt som ett sätt för församlingen att hålla sig relevant. Däremot finns inget mål om att kyrkans bolagssatsningar ska locka tillbaka fler medlemmar.

Annons

– Om man ska fortsätta finnas kvar som kyrka måste man ägna sig åt sådant som är viktigt för folk. Då är det vård, skola och omsorg som har varit mantrat i 30 år i alla fall. Om man inte håller på med det behöver man inte heller bli förvånad om kyrkan blir marginaliserad, säger han till GP.

Tidigare i höst råkade församlingen ut för visst blåsväder, då Sveriges Radio P4 beskrev hur bolaget som driver förskolan hade flyttat över vinstpengar därifrån till andra företag i koncernen. Detta var något som kyrkoherden dock inte gav mycket för.

– Det är trams, för journalisten förstår inte hur koncernbidrag fungerar. Vissa år flyttar man medel till ett bolag, andra år får man tillbaka pengar. Det gör man bland annat av skattetekniska skäl, pengarna flyter runt i en koncern utifrån olika parametrar, säger Henrik Rydberg till Kyrkans tidning. 

Annons

Ordförande Anders Linger berättar att alla bolag som de driver stödjer sig på den paragraf i kyrkoordningen där det står att ”församlingar får bedriva näringsverksamhet om den har en naturlig anknytning till församlingens grundläggande uppgift på diakonal grund”, men konstaterar att det är en ”gummiparagraf” som går att tänja ganska mycket på. Han tror också att vägen med att skapa bolag kan vara något för många fler församlingar i Svenska kyrkan att titta närmare på.

– Ja, speciellt om mindre församlingar ska överleva då måste de ju hitta på någonting. Det är därför vi har fått ett ökat antal studiebesök. Folk börjar förstå att det inte går att bara vänta på att någon ska komma och rädda verksamheten när kyrkoavgiften hela tiden sjunker, säger han till GP.

 

Annons

Annons