Saudiarabien vässar vapnen i det ödesmättade priskriget på oljemarknaden. Realtids Claes Folkmar tror att taktiken riskerar friktion mellan USA och Saudiarabien.
Ryssland och Saudiarabien under enormt tryck
Mest läst i kategorin
Saudiarabien vässar vapnen i det ödesmättade priskriget på oljemarknaden; redan låga priser pressas ytterligare av ökad saudisk produktion. Det är goda nyheter för den virushotade globala ekonomin – men riskerar friktion mellan USA, vars oljeproduktion hotas, och Saudiarabien.
Det våldsamma prisfallet på råolja i spåren av Rysslands och Opecs konflikt om produktionsnivåer följs nu av ännu hårdare tag mellan de ledande oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland.
Det saudiska energi- och oljeministeriet har beordrat den saudiska oljeproducenten Aramco att utöka produktionen till rekordnivån 13 miljoner fat om dagen. Ryssland svarar med samma mynt och lovar pumpa mer olja. Beslutet satte återigen oljepriset under stark press.
Konflikten mellan de två oljeproducenterna bottnar i att Ryssland inte ville böja sig för oljekartellen Opecs vilja att sänka produktionen när efterfrågan krymper, framför allt i Kina, på grund av cornoavirusutvecklingens negativa påverkan på den globala ekonomin.
Taktiken från saudierna är enkel; tvinga Ryssland tillbaka till förhandlingsbordet enligt tesen ”vi har lägre produktionskostnader än vad ni i Ryssland har och ni klarar därför inte ett utdraget priskrig.” Det stämmer visserligen, men saudierna har ett avsevärt större beroende av oljan sett till exportintäkterna.
Saudiernas strategi kan också bottna i att Opecs makt minskat rejält sett till marknadsandelar de senaste 20 åren. Saudierna har försökt få med sig Ryssland i en bredare allians för att fortsatt kunna kontrollera oljemarknaden. Det finns uppgifter om att en allians mellan Opec, saudierna och Ryssland även skulle innehålla andra politiska uppgörelser som Saudiarabien tvingats säga nej till på grund av det nära förhållandet till USA, och därför att ryssarna satt sig på tvären när Opec och saudierna vill begränsa produktionen.
Den mycket kraftiga nedgången i oljepriset sätter ekonomierna i både Ryssland och Saudiarabien under enormt tryck. Redan innan det historiska prisfallet i måndags har oljepriset åkt på rejäla smällar i år. I början av 2020 kostade ett fat olja 65 dollar, nu kostar samma fat drygt 30 dollar.
För den övriga världen är oljeprisfallet av godo. Ett lågt oljepris hjälper och stödjer både hushållen och industrin när aktiviteten i världsekonomin bromsar in på grund av spridningen av coronaviruset.
Både Ryssland och Saudiarabien säger sig vara förberedda för ett utdraget pris- och volymkrig. Det skulle inte förvåna om det bara är hotfull retorik. Troligen pågår förhandlingar för att komma tillrätta med prisutvecklingen. Förhoppningsvis dröjer en överenskommelse.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.