Värdet på den svenska kronan rasar dagligen till nya bottennoteringar. Vad beror det på, vad får det för konsekvenser och hur ser vägen framåt ut? Det är frågeställningar som Realtid ska fokusera på under den kommande veckan.
Realtid belyser den svaga kronan
Mest läst i kategorin
De senaste veckorna har kronan i princip dagligen rasat till nya bottennivåer.
Mot dollarn har kronan försvagats med 9 procent sedan årsskiftet. Mot euron har kronan förlorat 5,8 procent sedan årsskiftet, kursen ligger nu på 10,75. Det är nivåer som vi inte har sett sedan finanskrisen för drygt tio år sedan.
Det finns många som allt mer börjar oroas över vad en svag krona riskerar att göra med Sverige och med vår välfärd.
Vi kommer från och med idag måndag och under resten av veckan varje dag vända och vrida på olika aspekter av den svaga kronan. Realtids krönikörer Per Lindvall och Claes Folkmar kommer att ge sina perspektiv på frågan. Först ut är Claes Folkmar som konstaterar att Riksbankens ambition att få fart på inflationen gjort att värdet på kronan sjunkit som en sten. Detta är riskerar att leda till minskade direktinvesteringar från utlandet.
Även ett gäng toppekonomer kommer att ge sin syn på valutautvecklingen i form av debattartiklar. Först ut i debattserien är Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som skriver om hur hon varje vecka träffar importföretag som lider av vår svaga valuta. Bolagens importerade varor blir dyra eftersom kronan är så svag. Att tjäna pengar blir därmed svårt för de importerande företagen, med tanke på den pristransparens som nätet och e-handeln erbjuder, konstaterar Annika Winsth.
Hon konstaterar också att till och med valutavinnarna, exportbolagen, tycker att det har blivit för mycket av det goda. Med en svag krona finns risk att bolagen slarvar med kostnadskontrollen och utvecklingen.
Läs Annika Winsths tänkvärda debattartikel här>>
xxx
Håll utkik i spalterna och i sociala medier efter våra artiklar om kronförsvagningen, hashtag #svagakronan!
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.