Realtid

Ökad oro i Mellanöstern – sitt lugnt i båten

Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli Asset Management.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 03 jan. 2020Publicerad: 03 jan. 2020

"Den amerikanska raketattacken innebär en kraftig eskalering av proxykriget mellan USA och Iran. Den största risken i närtid är attacker mot oljeproduktion, som skulle få oljepriset att stiga – vilket i förlängningen skulle vara negativt för världskonjunkturen." Det skriver Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli Asset Management.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Generalmajor Quassen Soleimani tillhörde Irans absoluta toppskikt och var arkitekten bakom Irans ambitiösa arbete att öka sin regionala makt sedan den USA-ledda invasionen av Irak 2003. Vissa strateger menar att Soleimanis död är en minst lika stor händelse för regionen som dödandet av Usama Bin Laden. Pentagon motiverar attacken med att Soleimani var ett hot som planerade ytterligare attacker mot amerikaner som arbetar i Irak.  Soleimani har överlevt flera tidigare mordförsök och risken är stor för hämndattacker mot USA, och dess allierade Saudiarabien och Israel, av någon av Irans allierade paramilitära grupper som Hizbollah eller irakiska PMF. Risken för ett regelrätt krig mellan USA och Iran är låg då det är ett krig som skulle riskera att bli långdraget och mycket svårt för USA att vinna. Däremot ökar riskerna i Irak där regimen är bräcklig och landet skulle riskera att falla samman ytterligare. Iran har investerat mycket i att öka sin regionala makt och kommer inte ge upp i första taget.  

Relationen mellan USA och Iran har försämrats sedan Donald Trump lämnade Irans kärnenergiavtal 2018 som syftade till att få Iran att inte utveckla egna kärnvapen och USA har sedan dess ökat sanktionerna mot landet. Nattens händelse är en del av den senaste tidens eskalering i regionen. Bland annat attackerades Saudi Arabiens statligt ägda Saudi Aramco, som är världens största oljeexportör, i september. USA gav Iran skulden men militär hämndattack uteblev. Israel har vid flera tillfällen attackerat iranska intressen i Syrien och Irak och under förra veckan attackerades USA:s ambassad i Irak av Irantrogen milis.

Marknadspåverkan är i skrivande stund relativt begränsad. Oljepriset har stigit med 3 procent och guldet med 1 procent. De amerikanska terminspriserna indikerar att S&P500 börsen öppnar med en nedgång på 1 procent, vilket motsvarar en reversering av gårdagens uppgång. Om marknaderna kommer att påverkas ytterligare är helt beroende på vad Irans svar blir. Den största risken i närtid skulle vara attacker på oljeproduktion i exempelvis Saudiarabien eller Irak, som skulle få oljepriset att stiga vilket i förlängningen skulle vara negativt för världskonjunkturen. Mellanöstern är fortfarande den viktigaste källan av oljeexport i världen men utbudet av olja är ovanligt stort. Sedan USA:s produktion av skifferolja skjutit i höjden är landet i dag är en nettoexportör av olja. 

Sammanfattningsvis är min syn att det kommer att krävas en rejäl eskalering av konflikten för att världskonjunkturen ska påverkas meningsfullt. Om Irans svar blir kraftfullt skulle det potentiellt kunna bli katalysatorn för en korrektion på börserna efter den kraftiga uppgången under det senaste kvartalet, men det skulle i så fall sannolikt vara ett bra köpläge för de som har behov att öka sin exponering mot aktiemarknaderna.

Vi väljer att sitta lugnt i båten. Våra breda portföljer har förhållandevis stor aktieexponering med en övervikt mot europeiska aktier. Europa har varit den största förloraren på handelskriget mellan USA och Kina samt den globala lågkonjunkturen inom tillverkningsindustrin och kommer att gynnas av att världskonjunkturen stabiliseras.

Erik Lundkvist
Kapitalförvaltningschef på Coeli Asset Management.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS