Med koppling till två insideråtal på mindre än ett år toppar Nordea en lista som ingen bank vill förekomma på överhuvudtaget. I dag, tisdag, inleds rättegången mot den medarbetare som suttit häktad sedan februari. Många i banktoppen har skäl att fundera på hur det kunde bli så här. Det skriver Realtids Per Agerman.
Hur många "Nordeamän" har banken råd med?
Mest läst i kategorin
Alfa Laval, Hexagon, Billerud-Korsnäs, Investor. Det är en februaridag på Kronobergshäktet och den insidermisstänkta Nordeamedarbetaren radar upp några av de kunder han arbetat med under årens lopp. Det handlar om stora svenska börsbolag och det senaste året också några av de största svenska riskkapitalbolagen.
”Hans roll var att skapa förtroende mellan bank och kund så att Nordea skulle få utökade affärer”, sammanfattas hans svar i förhörsutskriften.
Mannen, som är i 45-årsåldern, har haft mycket stor insyn i bankens uppdragsflöde inom företagsaffärer av olika slag. Han bedömer att hans namn tagits upp i omkring 15 loggböcker för insiderinformation bara det senaste året.
Av förhören framkommer också att han fått bonus på flera miljoner, även om en del förtretligt nog betalats ut i form av Nordea-aktier. Trots det har en barndomskompis stått för flera av Nordea-medarbetarens privata utgifter och kompisen har också gett ett av sina bankkort inklusive kod till honom. I ett meddelande från 2018 ber bankmannen om att få kontanter av samma vän.
Båda två står nu åtalade för insiderhandel vid flera tillfällen under perioden 2016 till 2020. Enligt Ekobrottsmyndighetens teori har barndomsvännen utfört den vinstgivande handeln och därefter delat med sig av vinsten till den Nordea-anställde som ska ha stått för insidertipsen. Den Nordea-anställde ska också haft tillgång till vännens Avanza-konto där affärer utförts.
Båda männen förnekar brott liksom övriga åtalade, varav flera är familjemedlemmar. Med start på tisdagen ska Stockholms tingsrätt nu pröva skuldfrågan. Processen har gått snabbt med bara drygt två månader från tillslag till förhandling. Genom att hålla de två huvudmisstänkta häktade har åklagare Pontus Hamilton fått förtur till rättegång.
Att vara med om detta en gång är inget som någon rådgivande bank vill vara med om. Att det sker två gånger på så kort tid är inget annat än en katastrof.
Men det är inte bara de misstänka som kommer att förhöras de kommande dagarna. Även två medarbetare från Nordea är kallade som vittnen, bland annat den Nordea-anställdes närmaste chef. Det är inte första gången som Nordea tvingas medverka i en insiderutredning. Så sent som förra året åtalades en tidigare medarbetare i den stora insiderhärvan runt Victoria Park och TDC. Även där väntar rättegång senare i år.
I både TDC-fallet och det nu aktuella målet har Nordea tvingats att lämna ut känslig korrespondens, förhandlingsunderlag och värderingsdokument för en rad miljardaffärer som banken rådgivit vid. I båda fallen har banken därför tvingats koppla in eget juridiskt ombud för att få domstolen att hemligstämpla de mest känsliga delarna så att inte kunder ska drabbas.
Att vara med om detta en gång är inget som någon rådgivande bank vill vara med om. Att det sker två gånger på så kort tid är inget annat än en katastrof. Det spelar ingen roll om de utpekade medarbetarna är skyldiga eller inte. Bara farhågan om läckor och att storkunderna riskerar att få sina affärer synade av myndigheter kan räcka för att en bank ska tappa uppdrag. Inte minst då konkurrenterna i ligan heter Goldman Sachs, Morgan Stanley och Citi.
Det har gått fjorton år sedan ”Nordeamannen”, tillsammans med ”Cevianmannen”, var hett rubrikstoff våren 2007 (båda friades senare helt efter ett rekordstort insideråtal). Men knappt hade banken fått se den härvan fall i glömska så kom alltså uppföljarna Nordeamannen 2 och Nordeamannen 3 i snabb följd.
Nu gäller det för Nordea att vända trenden, slipa på rekryteringsmetoderna, arbeta på den interna kulturen och stärka lojaliteten bland medarbetarna. För en Nordeamannen 4 har inte ens Nordens största bank råd med.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.