Det blev något av en “ketchupeffekt” på börserna efter några veckor med mindre skakningar på världens aktiemarknader.
Gäller den eviga sanningen att börsen alltid stiger?
Mest läst i kategorin
Plötsligt vill alla sälja för att vaccinera sina portföljer från coronavirusets negativa effekter på den globala ekonomin, och då blir effekterna naturligtvis radikala.
Ingen enskild investerare vet, men kollektivet på börsen drar sina egna slutsatser via den “osynliga handen.” Det är tillräckligt för att bli en aning orolig över utvecklingen framåt.
Skräcken i sig kombinerad med de faktiska reella effekterna vi redan sett på den globala ekonomin är tillräckligt stora för att aktiemarknaden måste sänka försäljnings- och vinstförväntningar rejält för första kvartalet. Det lär komma en strid ström av vinstvarningar från globala bolag med exponering mot Kina och resten av Asien. Detta oavsett om virusutvecklingen sprider sig ytterligare; skadan är redan skedd.
Det är den signalen aktiemarknaden sänder genom att sänka börskurserna så pass kraftfullt på kort tid. Å andra sidan har aktiemarknaderna i det korta perspektivet ibland fel när investerarkollektivet grips av panik, så som nu verkar ske.
Problemet är också att händelseutvecklingen kommer i ett läge där kurserna klättrat brant under en längre tid och där investerarkollektivet räknar med fortsatt understöd från centralbankerna. En hjälp som inte biter på virus.
För den rationella investeraren är situationen, av naturliga skäl, svår att bedöma. Hur allvarligt är viruset? Ingen vet. Många förståsigpåare och experter har redan uttalat sig, och som vanligt fylls media av floskler som “sitt still i båten” och “var långsiktig.” Det är väldigt sällan någon av dessa experter säger sälj eftersom den ”eviga sanningen” säger att aktiemarknaderna alltid går upp i det långa perspektivet. Det ligger också i den mänskliga irrationella naturen att inte sälja när kurserna faller.
Den här typen av brutala kurskorrigeringar, i synnerhet om det fortsätter, där informationsläget är knapphändig för den enskilde investeraren skapar alltid fina köp- och säljlägen. I den initiala fasen brukar det mesta pucklas på utan urskiljning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.