Realtid

Fåfängt försök att stoppa aktieslakten

Realtids Claes Folkmar rekommenderar inte ett blankningsförbud. Foto (montage): Realtid/Unsplash.
Realtids Claes Folkmar rekommenderar inte ett blankningsförbud. Foto (montage): Realtid/Unsplash.
admin
admin
Uppdaterad: 20 mars 2020Publicerad: 20 mars 2020

Blankning är ett viktigt instrument för att skapa en effektiv marknad och det är därför helt fel att stoppa det, anser Realtids Claes Folkmar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regulatoriska finansmyndigheter, bland annat i Storbritannien, Spanien och Sydkorea, har infört förbud mot blankning av aktier – vilket innebär att sälja aktier som säljaren eller investeraren inte är ägare till – i ett fåfängt försök att stoppa den brutala aktieslakten. 

Även om det är intuitivt lätt att förstå resonemangen bakom; det kanske kan lätta på säljtrycket i marknaden och därmed lugna stämningen. Må så vara, men besluten är principiellt fel och troligen helt verkningslösa, det visar tidigare försök med blankningsförbud. 

Möjligheten att blanka aktier är en viktig del i prisbildningen på aktiemarknaden. En rationell investerare som köper aktier gör det för att fundamental analys eller någon annan investeringsanalys pekar på att aktien är billig. Den som gör en motsatt analys väljer naturligtvis att inte köpa. 

Att avstå en investering skapar förstås ingen avkastning. För att få avkastning på den “negativa” analysen kan aktien blankas (genom att låna aktier och sedan sälja dom i hopp om att aktien skall gå ner). På så sätt kommer denna “negativa” analys slå igenom i prisbildningen som därmed blir mer effektiv. Viktigt att komma ihåg är också att världens kapitalförvaltningsindustri definitionsmässigt är långsiktiga ägare av aktier. 

Därmed är blankning en motkraft till till den passivitet som präglar stora delar av aktiestocken i de flesta börsnoterade bolag. Utan blanking ökar enkelt risken för att marknadsmekanismen på börsen hamnar snett. Det skapar i sin tur felvärderingar och därmed felaktig allokering av kapital. 

Under finanskrisen infördes blankningsförbud i USA. När utfallet av förbudet analyserades tyder det mesta på att det var misslyckat. Till exempel fick många aktieförvaltare problem att skydda sina innehav via hedgingstrateriger som krävde tillgång till blankning. 

Även likviditeten minskade i många aktier på grund av blankningsförbudet, vilket ökade spreaden mellan köp- och säljsidan i aktien. Det gjorde i sin tur att volatiliteten på aktiemarknaden ökade dramatiskt i de aktier som omfattades av förbudet, vilket var helt i strid med de regulatoriska myndigheternas analys bakom blankningsförbudet. 

Visserligen är dagens situation på aktiemarknaden helt extrem. Å andra sidan var marknadsturbulensen under finanskrisen minst lika extrem och kaotisk. Om blankningsförbud var kontraproduktivt då så är det lika illa idag. Lyckligtvis finns det inget som tyder på att svenska Finansinspektionen funderar i samma banor som sina europeiska kollegor. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS