Realtid

En hel del att lösa innan en sammanslagning av Carnegie och Carneo kan bli en succé

Torbjörn Isacson, Carnegie, Carneo
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 25 nov. 2021Publicerad: 25 nov. 2021

Det finns både för och nackdelar med Altors planerade sammanslagning av investmentbanken Carnegie och fondförvaltaren Carneo. Realtids Torbjörn Isacson har identifierat vilka de största utmaningarna är.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Dagens Industri funderar Altor på att åter slå samman Carnegie och Carneo. Bolaget bekräftar också att det förs sådana diskussioner, men att det inte fattats något beslut.

Sammanslagningen skulle i så fall vara ett led i en eventuell börsnotering av verksamheterna.

Finansiella företag är onekligen heta på aktiemarknaden sedan en tid. Riskkapitalbolaget EQT har plötsligt blivit en av Stockholmsbörsens verkliga tungviktare med ett marknadsvärde på över 500 miljarder kronor. Nätmäklaren Nordnet har också gått starkt sedan bolaget återkom till börsen, liksom konkurrenten Avanza.

Ett sammanslaget företag blir större och har därmed bättre möjlighet att hävda sig i olika index, något som är anmärkningsvärt premierat på aktiemarknaden just nu. Överhuvudtaget är storlek något som tilltalar en hel del investerare nuförtiden.

Ett sammanslaget företag borde också kunna hitta en del synergieffekter inom exempelvis it-investeringar, som är en tung post i finansbranschen.

Den främsta fördelen torde dock vara att de båda verksamheterna tillsammans får en jämnare resultatutveckling. Fondverksamheten har dagliga och betydligt stabilare intäkter. Investmentbanken är betydligt mer konjunkturkänslig, där rekordår kan bytas mot betydligt tuffare tider. Många investerare uppskattar också en mer förutsägbar resultatutveckling.

De båda verksamheterna hängde också samman när Altor köpte Carnegie för tolv år sedan. Sedan dess har båda verksamheterna vuxit kraftigt. Carneo har köpt upp andra fondförvaltare, samtidigt som det förvaltade resultatet ökat kraftigt, både tack vare inflöde av pengar och stigande börskurser. Carneo marknadsför sig också som Nordens största oberoende kapitalförvaltare. För investmentbanken har det varit väldigt bråda dagar sedan förra vårens pandemiskräck snabbt försvann från finansmarknaderna, och i år lär det bli ännu ett rekordresultat.

De amerikanska förebilder inom kapitalförvaltning som lär ha inspirerat skapandet av Carneo har dock fått lägre värderingar, bland annat i takt med att aktivt förvaltande ifrågasätts på en del håll. Det gör att Carneo på egna ben sannolikt inte skulle få samma höga värdering längre.

ANNONS

”Långsiktigt är sedan frågan hur partnerkulturen kan utvecklas i ett noterat bolag.”

När Altor skilde verksamheterna åt för fem år sedan konstaterade bolagets vd Harald Mix dock att det inte finns så stora synergieffekter mellan dem. Det är också tveksamt om de hade kunnat få samma tillväxt utan att stå på egna ben med en fokuserad ledning.

Inte minst finns det frågetecken kring vad det innebär för kulturen i de olika verksamheterna dels om de slås samman, dels om bolaget börsnoteras. Carnegie ägs idag till 30 procent av personalen, Det har varit en stor styrka inte minst i dessa tider när investmentbanker slåss om personalen och bjuder över varandra i löner.

För en del av dagens nyckelmedarbetare kan det säkert finnas ett värde i att bolaget noteras och de får en högre prislapp på sina aktier. Den våldsamma kursutvecklingen i EQT har knappast minskat på det suget.

Långsiktigt är sedan frågan hur partnerkulturen kan utvecklas i ett noterat bolag. Det färska uppköpsbudet på ICA visar exempelvis på att det finns baksidor också i att ha en noterad verksamhet där nyckelmedarbetare är stora aktieägare, det kan leda till slitningar mellan olika intressenter.

Inte minst kan det bli svårt att få med det danska dotterbolaget C World Wide på båten med en börsnotering. Det danska bolaget är känt för att gå sin egen väg, och är inte så lättstyrt från Stockholm. Det är tveksamt om de vill ingå i en stor sammanslagen börskoncern. Och C World Wide står för två tredjedelar av de 300 miljarder kronor som Carneo förvaltade vid årsskiftet.

En annan dansk surdeg som kan tänkas spöka återfinns i OW Bunker, som havererade efter att Altor tagit bolaget till Köpenhamnsbörsen. Där har Carnegie och Morgan Stanley, som skötte introduktionen, dragit på sig gigantiska skadeståndskrav som knappast underlättar en börsnotering.

Med en innehavstid på tolv år är det inte direkt oväntat att Altor börjat fundera på olika exit-alternativ kring Carnegie/Carneo. Men det kan nog ta en stund innan diskussionerna är klara.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS