Kinas stålindustri har länge varit en dominerande kraft globalt. Nu står den inför en djup kris vars effekter redan börjat märkas i världen.
Krisen för Kinas stålindustri kan få globala effekter
På grund av en kraftig nedgång i den inhemska byggsektorn, riskerar Kina att översvämma världsmarknaden med billigt stål, skriver Bloomberg.
Något som i sin tur skapar oro för prispress, fabriksnedläggningar och förlorade arbetstillfällen, inte bara i Kina utan även i länder som Chile, Tyskland och USA.
Marginalerna krymper
Analytiker varnar nu för att den globala stålindustrin står inför en svår och långvarig utmaning, som kan få omfattande ekonomiska konsekvenser.
Yu Yongzhang, en stålhandlare i Shanghai, har sett sina årliga försäljningssiffror minska med mer än tre fjärdedelar under de senaste åren.
”Marginalerna krymper tillsammans med sjunkande priser. Jag kan knappt tjäna några pengar i år”, säger han.
Drabbar även Sverige
Samtidigt, över 1 000 mil därifrån i Chile, har Hector Medina förlorat sitt jobb efter nästan fem decennier vid Huachipatos stålverk.
”Stängningen är skamlig och resultatet av helt orättvis konkurrens från Kina”, säger han, som nu förhandlar om avgångsvederlag för 2 500 arbetare.
De kraftigt pressade priserna påverkar även svenska stålbolag. Exempelvis har LKAB drabbats av krisen. Under första kvartalet 2024 mer än halverades bolagets omsättning, delvis på grund av fallande järnmalmspriser.
Läs även:
Kina ska utvärdera antidumpningstullarna på rostfritt stål från EU. Realtid
Biden-administrationen vill tredubbla ståltullar mot Kina. Realtid
Gruvjätten LKAB riskerar förlora fem miljarder – om året. Realtid