Finans Nyhet

Kris hos Kinas medelklass: ”Lönen sänkt med 20 procent”

Taggar i artikeln

Kina
Kris hos Kinas medelklass: Kris hos Kinas medelklass:
Kinas tillväxt ska inte längre vara så snabb som möjligt, utan så kvalitativ som möjligt. (Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Lägre status, sänkta löner och sämre framtidsutsikter. Kinas nya ekonomiska strategi riskerar att slå undan benen på landets bäst utbildade arbetskraft.

Joakim K E Johansson

Miljontals kinesiska yrkesverksamma står inför en svår tid när president Xi Jinping omformar Kinas ekonomi.

Branscher som finans, teknologi och fastigheter, som tidigare varit starka drivkrafter bakom Kinas tillväxt, har hamnat i skymundan när resurser styrs mot högteknologiska sektorer som elfordon och chipproduktion, skriver Bloomberg.

För arbetare som Thomas Wu, försäkringschef i Shanghai, har detta inneburit lönesänkningar, osäkerhet och en känsla av meningslöshet.

Annons

Bredare strategi

”Min lön har sänkts med 20 procent och det är allt svårare att hitta motivation”, säger han, vars arbetsbelastning inte längre återspeglas i varken lön eller uppskattning.

Utvecklingen är en del av en bredare strategi där Xi strävar efter ”högkvalitativ tillväxt” istället för tidigare fokus på hög hastighet. Denna förändring har dock lämnat stora delar av den yrkesverksamma medelklassen utan stöd.

Yrken inom finanssektorn, som tidigare ansågs vara bland de mest lukrativa i landet, drabbas hårt av lönesänkningar och korruptionsutredningar, samtidigt som kinesiska myndigheter försöker minska inkomstklyftorna i samhället.

Annons

”Det känns som om vi är råttor på gatan som alla slår på”, säger Tracy, anställd vid ett värdepappersbolag i Peking och som bara vill använda sitt förnamn.

Kinas högavlönade straffas

Under Xi Jinpings ledning har de högst betalda yrkena, särskilt inom finans, fått känna av den kinesiska regeringens vilja att minska ojämlikheten.

Lönesänkningar på upp till 40 procent och ökande granskningar av de högavlönades livsstilar har lett till att många känner sig förödmjukade och demoraliserade.

Annons

Enligt Bloomberg har den kinesiska finanssektorn, som en gång i tiden erbjöd de högsta lönerna, förlorat sin attraktionskraft. Många erfarna yrkespersoner söker istället möjligheter utanför Kina, eller byter helt karriär för att hitta tryggare framtidsutsikter.

”Garbage time of history”

En utbredd känsla av uppgivenhet har spridit sig bland Kinas yrkesverksamma, där många beskriver situationen som ”garbage time of history” – en tid då individens ansträngningar tycks meningslösa.

Staten har börjat censurera dessa uttryck, men de avslöjar en djupgående kris bland Kinas bäst utbildade arbetskraft, som en gång var nyckeln till landets ekonomiska mirakel.

Läs även:
Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid

Annons