Realtid

Kreativt skatteupplägg lockar nya ICA-handlare: ”En sedelpress”

"Vår konkurrenslagstiftning är svag och jag tycker det synd att Konkurrensverket inte lägger mer tid på just frågan om vertikal prisstyrning eftersom den ofta leder till samma prisbild hos många varor hos ICA-handlare i samma geografiska område och knappast gynnar konsumenten," säger Jens Nylander.
"Vår konkurrenslagstiftning är svag och jag tycker det synd att Konkurrensverket inte lägger mer tid på just frågan om vertikal prisstyrning eftersom den ofta leder till samma prisbild hos många varor hos ICA-handlare i samma geografiska område och knappast gynnar konsumenten," säger Jens Nylander.
Anders Frick
Uppdaterad: 26 apr. 2023Publicerad: 26 apr. 2023

ICA:s skatteupplägg med underprisöverlåtelser har gjort det så attraktivt att driva ICA-butiker att det blossar upp interna strider om rätten till nästa butik. Även om Skatteverket ser ”hålet” i reglerna så hänvisar myndigheten till lagstiftaren. Här är senaste nytt på ICA-fronten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Entreprenören Jens Nylander har grävt vidare bland ICA:s årsredovisningar och hittat något som han kallar för sedelpress. Förutom att han har granskat cirka 13 000 årsredovisningar så har han även detaljstuderat 100 butiksöverlåtelser av nya ICA-butiker.

Enligt Nylander är kölistan lång över nya handlare och ICA:s skatteupplägg har gjort det så attraktivt att det blossar upp interna strider om rätten till nästa butik.

Vad det handlar om är att den utvalda handlaren blir anställd i det nya butiksbolaget med lön, köper 9 procent av aktierna från ICA och när butiken går med vinst några år senare köper handlaren alla aktier – utom en – för ett underpris. Den sista aktien behåller ICA för att dela aktieutdelningar med handlaren under några år. Detaljerna skriver Nylander om på sin blogg.

– ICA:s bolagsmaskin levererar färdigpaketerade butiker, lön till handlaren och när butiken börjar gå med vinst överlåter man hela butiken för ett underpris utan skatteeffekter för ICA och handlare. Till och med så får många handlare miljoner i vinst redan första månaderna efter de tagit över butikerna, säger Jens Nylander.

Underprisöverlåtelsen betyder vanligtvis att handlaren betalar 99,900 kr för butiksbolaget, och reglerna är till för att skjuta fram beskattningen – men inte att eliminera den. Experter som Realtid har talat med på Skatteverket säger att om ICA:s upplägg följer reglerna för underprisöverlåtelser så är det inte någon fråga för Skatteverket utan för lagstiftaren. Uppgiften att ”täppa igen hålet” hamnar i så fall på våra folkvalda politiker.

Om det däremot är fråga om sidovederlag istället för underprisöverlåtelse så ska ICA och handlaren betala skatt och lön motsvarande skillnaden mellan marknadspris och det erlagda priset.

– Det är en utredningsfråga om det handlar om sidovederlag eller underprisöverlåtelse. Skatteverket kan påstå att det är en ersättning till handlaren medan ICA kan hävda motsatsen. Skatteverket måste utreda för varje överlåtelse för sig, och sedan behöver man tvista om det i domstol, vilket typiskt tar något år, säger Jens Nylander till Realtid efter att ha pratat med samma expert på Skatteverket som Realtid har talat med.

Här hittar du tidigare artiklar i Realtid om Jens Nylanders granskning av ICA:

ANNONS

Han anmäler misstänkt kartellbildning hos ICA till Konkurrensverket 
Nya uppgifter stärker misstankarna om centralstyrda ICA-priser 
Granskning visar: Mer än 6 miljarder i dolda utdelningar hos ICA-handlarna 
ICA pressar leverantörer att betala miljonbelopp till hemligt bolag i Schweiz 
Nu svarar ICA på kritiken om kartellanklagelser och dolda utdelningar 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]