Rekordmånga butikslokaler ekar tomma i Sverige och fastighetsbranschen kämpar med att hålla huvudet ovanför ytan.
Konkurser och tomma lokaler: "Cocktail med tre ingredienser"
Antalet vakanta butikslokaler för uthyrning har ökat under tre år och nu står rekordmånga lokaler tomma. Det uppger Katrin Wallensjö, ansvarig för analysavdelningen på Svefa, ett företag som erbjuder fastighetsrådgivning, för Sveriges Radio.
Svensk handel och marknadsplatsen Objektvision håller med och ser samma trend i landet.
Christina Friberg, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna område Mitt/Nord, berättar att allt fler efterfrågar större flexibilitet och färre långa hyreskontrakt.
”Det är klart att det är tufft. Hyran är ju enda intäkten”, säger hon till radion.
Martin Kits, näringspolitisk chef på Svensk handel, menar att “en cocktail med tre ingredienser” ligger bakom utvecklingen. Höjda hyreskostnader, konkurrensen med e-handeln och kundernas allt tunnare plånböcker gör att många handlare har lämnat sina lokaler de senaste åren.
“Vi har haft nu på tre år en hyresökning på över 20 procent”, konstaterar Kits i radion.
Många fastighetsägare försöker med olika typer av hyreslättnader, som till exempel hyresfria månader eller långa perioder av hyresrabatter.
“Det är ju också en indikator på att det här är ett segment som har det tufft nu”, säger Katrin Wallensjö.
Konkurserna ökar
Färsk statistik visar även att konkurserna fortsätter öka. En av branscherna som har det allra tuffast är just fastighetsbranschen, där antalet konkurser har fördubblats.
“Fastighetsverksamhet och byggindustrin fortsätter att kämpa med att hålla huvudet ovan ytan. Likaså handel med motorfordon sticker ut bland de branscher som har det som tuffast, då hushållens ekonomi inneburit att man dragit in på större inköp”, säger Gabriella Göransson, vd på UC AB.
Totalt försattes 684 aktiebolag i konkurs under juli, en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Det är den högsta konkurssiffran för juli månad på över 30 år, enligt Creditsafe.
Läs vidare:
Tuffa tider för svensk handel: ”Uppenbart att penningpolitiken är för åtstramande”. Realtid