Både Storebrand och aktiemarknaden applåderar att EQT går in som en aktiv ägare. Men köpet av 2,5 procent i försäkringsjätten väcker också en del frågetecken. Det skriver Realtids Torbjörn Isacson.
Liten investering av EQT i Storebrand förvånar
Mest läst i kategorin
EQT köper 2,5 procent av aktierna i Storebrand för cirka 855 miljoner kronor, och aktien rusar direkt med över 5 procent. Per Otto Dyb, ordförande i Storebrands valberedning, säger till Realtid att bolaget en tid letat efter en aktiv ägare som vill gå in i styrelsen. Sedan en aktiv norsk investerare tidigare sålde sitt innehav i Storebrand har det uppenbarligen varit svårt att locka någon ny ägare som vill engagera sig i försäkringsjätten.
Men det är lite märkligt att EQT väljer att ikläda sig aktivistrollen, och sätta sig i styrelsen, men samtidigt bara köpa 2,5 procent av aktierna. Det är onekligen ett steg som ligger långt ifrån det traditionella riskkapitalagerandet att köpa upp företag, strukturera om dem i ett antal år för att sedan sälja vidare eller börsnotera bolaget.
EQT blir nu en i mängden av ett tiotal ägare som äger från drygt 2 procent av aktierna i Storebrand, upp till den störste ägaren Folketrygdfondet som äger närmare fem gånger mer aktier än EQT. Både Nordeas och Handelsbankens kapitalförvaltningsorganisationer står angivna för ägande i samma storleksklass som EQT.
Andra riskkapitalbolag, som Altor och Nordic Capital, som gjort flera investeringar i finansindustrin har väsentligt större inflytande över sina placeringar.
Det går möjligen att se en del paralleller till Christer Gardells investeringar i stora börsnoterade finanskoncerner som Skandia, Danske Bank, Swedbank och Nordea. Redan ryktet att Gardell är på väg att bygga upp en position kan få fart på aktien. Christer Gardell ökar gärna också på sina investeringar efter hand. Samtidigt håller han oftast en väldigt hög profil i debatten kring företagen, där han brukar förespråka stora förändringar.
Det är mer tveksamt om EQT kommer att inta en liknande hållning i Storebrand. Och storleken på investeringen gör att man till och med kan undra varför EQT går ut med informationen om ett köp som ligger en bra bit under flaggningsgränsen.
Med tanke på kursreaktionen så torde aktiemarknaden vädra att EQT kommer att flytta fram positionerna framöver. Den nuvarande ägarandelen är mest märklig för ett bolag med EQT:s resurser.
Investeringen är en av de första i EQT:s Public Value-fond, som startade 2018. Den ligger också långt under det angivna ägartaket på 20 procent av aktierna i portföljbolagen.
EQT meddelade i tisdags att bolaget planerar en ny rekordfond med målet att ta in motsvarande 155 miljarder kronor. Med det enorma tillflödet av pengar, och en affärsidé som bygger på att koncernen ska fortsätta växa, så är det inte så konstigt att EQT måste prova nya vägar för sina investeringar. Samtidigt bör de rimligen motsvara värden som kan göra skillnad i utvecklingen för EQT:s olika fonder.
EQT säger sig ha stora förhoppningar på Storebrands positioner inom pensionssparande, där den norska försäkringsjätten inte minst profilerat sig inom så kallad ESG, det vill säga miljö, socialt ansvar och ägarstyrning. I ett debattinlägg tidigare i januari i den norska tidningen Aftenposten konstaterar Storebrands koncernchef Odd Arild Grefstad att företaget arbetar med hållbarhetsfrågor på en rad olika sätt. Försäkringsbolaget har exempelvis 280 miljarder kronor, en tredjedel av det förvaltade kapitalet, i fossilfria fonder. Bolagets hemsida visar också tydligt att hållbarhetsfrågor ligger högt upp på agendan, vilket onekligen är något som trendar starkt i världen just nu.
Samtidigt är två tredjedelar av portföljvärdet fortsatt i icke fossilfria fonder. Och det visar sig ständigt att både bolag och fondförvaltare gärna utmålar sig som grönare än vad de är i verkligheten.
Att förvalta pensionskapital är dessutom en stor utmaning i dessa lågräntetider.
Det är mycket möjligt att EQT ser de möjligheter som anges för Storbrands position inom pensionssparande med en hållbar profil. Måhända går det också att hitta något slags användning för den kompetensen inom andra delar av EQT:s vidsträckta bolagsportfölj.
Men för att investeringen ska kunna ses som en verklig möjlighet så måste den nog växlas upp en hel del.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.