Realtid

Knepet gav finansmannen mer skogsmark att avverka: ”Lagen är tandlös”

Anders Frick
Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023

Custos tidigare storägare, finansmannen Jonas Wahlström, rundade avverkningsreglerna för skogsmark genom ett affärsknep. Resultatet blev att han kunde avverka 400 hektar mer skog än vad som borde vara tillåtet. Dessutom tvingar han myndigheternas medarbetare att cykla när de ska inspektera hans ägor – samtidigt som Wahlströms timmerbilar och bolags-SUV:ar dundrar förbi. Det avslöjar idag Sveriges radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 1990-talet var Jonas Wahlström chef för Hagströmer & Qviberg och låg bland annat bakom den lönsamma omstruktureringen av fastighetsbolaget Drott. Han har en bakgrund inom Carnegie men blev senare storägare och styrelseordförande i Custos. År 2006 köpte han Archibald Hamiltons gård Hedensberg. 

Finansmannen Jonas Wahlström – inte att förväxla med sin namne på Skansen-Akvariet – har en historik av att verka ogilla gammelskog. Hans planer på 1990-talet att hugga ner skog på Askö i Sörmland hindrades dock av kungen tillsammans med Wallenberg. Under 2012 hamnade han i fejd med kyrkoherden i Tillberga församling efter att han planterat snabbväxande energiskog – något som han menar ger bättre avkastning än ett traditionellt åkerbruk. 

Nu har han hamnat på kollisionskurs med Skogsstyrelsen och länsstyrelsen angående skogsmark i Norrbotten, strax söder om Jokkmokk. Marken ägs av hans bolag Hvalfisken, och enligt Sveriges radio har det där systematiskt huggits ner flera hundra år gamla tallar med höga naturvärden. Länsstyrelsen ville göra om området till naturreservat, och upptäckte vad som hade hänt.

– Ja, det är ju naturvårdssabotage kan man säga. Man blir förbannad att det finns så lite kvar av sådana här skogar i Sverige i dag och att man liksom går in för att förstöra dem, säger Frédéric Forsmark skogsbiolog på Länsstyrelsen i Luleå, till Sveriges radio.

Radion räknade ut att det på kort tid har huggits ner 1400 hektar skog – ungefär 400 hektar mer än vad som regelmässigt borde vara möjligt att avverka. Detta har skett genom ett affärsupplägg som går ut på att marken delades upp i flera mindre delar, som köptes av till synes nya ägare. Sveriges radio kunde dock visa att samtliga bolag kontrolleras av familjemedlemmar till Hvalfiskens ägare, alltså Jonas Wahlström.  Efter avverkningen har bolagen sedan slagits ihop och idag är Hvalfisken ensam ägare av all mark igen.

Skogsägaren och experten Leif Öster, som har medverkat i en statlig utredning om skogen, tycker dock att lagen är tandlös i sin nuvarande form.

– Lagstiftningens syfte rundas ju på det sättet att man klyver en stor fastighet och har olika ägare, säger han till Sveriges radio.

SR: Om man tittar på det här exemplet – vad säger det om lagstiftningen?
– Det säger att lagstiftningen är väldigt svag och tandlös. Det här är ju en avart av svenskt skogsbruk, säger han.

ANNONS

Dessutom konstateras att myndigheterna har hindrats från att utöva sin kontroll effektivt genom att deras bilar stoppats. Istället har inspektörerna tvingats att cykla.

– Vi har ju fått cykla många kilometer efter vägarna. Det kan kännas lite ovärdigt när vi möter fullastade timmerbilar, eller SUV-bilar med skogsbrukets företrädare här på marken, att tillsynsmyndigheten kommer på cykel, säger Håkan Falk på Skogsstyrelsen till Sveriges radio.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]