Realtid

Kinas överproduktion hotar väst – USA höjer tonläget

Kinas överproduktion hotar väst – USA höjer tonläget
Den stora produktionen av subventionerade kinesiska elbilar oroar väst. (Foto: Ng Han Gua/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

Kinas överproduktion skapar spänningar på världens marknader och USA varnar för allvarliga konsekvenser. Denna vecka möts de båda stormakterna i avgörande samtal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En amerikansk delegation reser denna vecka till Peking för att lyfta oron över de massiva mängder kinesiska varor som strömmar ut på världsmarknaden.

Under torsdagen och fredagen kommer sändebudet Jay Shambaugh och USA:s finansdepartement att möta sina kinesiska motsvarigheter för att diskutera de ekonomiska utmaningarna som överskottet av kinesiska produkter innebär för amerikanska arbetare och företag.

”Betydande skador”

I ett uttalande till Wall Street Journal förklarar Shambaugh vikten av att upprätthålla en stadig dialog med Kina, särskilt inom områden där länderna är oense.

”Vi kommer att fortsätta våra diskussioner om Kinas makroekonomiska obalanser och industripolitik som riskerar att orsaka betydande skador på arbetare och företag, både i USA och globalt”, säger han.

Den snabba ökningen av kinesisk produktion har väckt oro för en ny global handelskonflikt. Många av Kinas handelspartners, inklusive USA och Europa, vidtar redan åtgärder som högre tullar för att skydda sina industrier från billiga kinesiska varor.

Peking avfärdar

I synnerhet oroar sig västvärlden för de subventionerade kinesiska exporterna av elbilar och förnybar energi, två sektorer som är avgörande för västländernas framtida industriella utveckling.

ANNONS

Peking avfärdar dock västerländska varningar om överproduktion som ett försök att hålla tillbaka Kinas tillväxt.

Kan samarbeta

Samtidigt har kinesiska ekonomer uppmanat regeringen att omdirigera stöd från tillverkningssektorn till hushållen för att stimulera den inhemska konsumtionen. Hittills har Kinas ledarskap under Xi Jinping visat få tecken på att ändra kurs.

Trots spänningarna finns det områden där USA och Kina kan samarbeta, särskilt gällande utvecklingsländernas skulder.

Kina har investerat stora summor genom sitt infrastrukturprojekt Belt and Road, även kallat ”den nya Sidenvägen”, men projektet riskerar att skapa skuldfällor för fattigare länder.

Läs även:
Nationell säkerhet styr USA:s ekonomiska politik. Realtid
Kina satsar miljarder på Afrika: ”Nutida kolonialism”. Realtid
Därför flyr västerländska företag Kina. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS