Realtid

Kinas ekonomi i fritt fall: "För många människor – för få jobb"

Kinas ekonomi i fritt fall: "För många människor – för få jobb"
Mörka moln hopar sig över Kina. Befolkningens förtroende för landets ekonomi är rekordlågt. (Foto: Ng Han Guan/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

En kollapsad fastighetssektor, sjunkande löner och stigande arbetslöshet har skapat den perfekta stormen för Kina. Landet står nu inför sin värsta ekonomiska kris på decennier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinas ekonomi befinner sig i en svår kris efter att landets fastighetssektor kollapsat och konsumenternas förtroende ligger på historiskt låga nivåer.

Krisen är av ett slag som Kina inte har ställts inför sedan landet öppnade sin ekonomi för världen för över 40 år sedan, rapporterar New York Times.

En undersökning från 2023 visar att endast 39 procent av de kinesiska respondenterna anser sig vara ekonomiskt bättre ställda jämfört med fem år tidigare – en kraftig nedgång från 77 procent sedan 2014.

Svår arbetsmarknad

Fastighetskrisen har lämnat efter sig enorma skulder, osålda lägenheter och förlorade jobb, vilket har gjort kinesiska konsumenter alltmer sparsamma, samtidigt som många företag har dragit ner på löner och anställningar.

Många nyutexaminerade studenter står därför inför en svår arbetsmarknad, med hög arbetslöshet och få möjligheter.

”Det känns som att det finns för många nyutexaminerade nu, för många människor men för få jobb”, säger Winnie Chen, en nyutexaminerad student som kämpar för att hitta ett jobb i en allt tuffare arbetsmarknad.

ANNONS

Enorma skulder

ANNONS

Fastighetskrisen har också lett till att lokala myndigheter dragit ner på infrastrukturprojekt, vilket tidigare var ett sätt att skapa tillväxt och arbetstillfällen.

Med en skuldnivå på motsvarande 72 biljoner svenska kronor finns det dock lite utrymme för nya lånefinansierade projekt.

Den svaga konsumentefterfrågan syns även i stora företags resultat.

Försöker tona ner krisen

Samtidigt har Kinas regering försökt tona ner krisens omfattning genom att begränsa tillgången till ekonomisk data.

Man har även varnat ekonomer för att dra paralleller till Japans fastighetskollaps på 1980-talet, som skapade decennier av stagnation.

Trots detta fortsätter landets ekonomiska problem att dominera, särskilt inom fastighetssektorn, skriver New York Times.

Läs även:
Kinesiska regeringen överväger köp av osålda hus – BN. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]