Realtid

Kinas desperata åtgärd för att vända fastighetskrisen

Kinas desperata åtgärd för att vända fastighetskrisen
Efter fyra år av fastighetskris kan Kina vara på väg att ändra reglerna för bostadsköp. (Foto: Vincent Thian/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 22 sep. 2024Publicerad: 22 sep. 2024

Den djupa fastighetskrisen i Kina har fått landets styrande att vidta nya åtgärder med målet att hjälpa landets ekonomi. Kommer det att räcka?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina överväger att ta bort de kvarstående restriktionerna för bostadsköp i ett försök att vända den djupa fastighetskrisen som har plågat landets ekonomi de senaste fyra åren.

Enligt Bloomberg arbetar kinesiska myndigheter med ett förslag som skulle tillåta storstäder som Peking och Shanghai att lätta på kraven för utomstående köpare, alltså de som inte har ett så kallat Hukou-bostadstillstånd som ger dem rätt att bo i den aktuella staden.

Detta är något som redan har genomförts i många mindre städer.

Gynnar populära städer

Förslaget innefattar även att minska skillnaden mellan köp av första och andra bostäder, vilket skulle kunna leda till lägre kontantinsatser och förmånligare bolåneräntor för de som vill köpa en andra bostad.

”Denna lättnad är användbar, men kommer huvudsakligen att gynna städer av högsta rang”, säger Raymond Cheng, chef för Kinafastighetsforskning vid CGS International Securities i Hongkong.

Fastighetssektorns nedgång har varit en starkt bidragande faktor till Kinas ekonomiska avmattning. Banker som UBS och Bank of America tror att landet inte kommer nå sitt tillväxtmål på cirka 5 procent för 2024.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Fallande priser

ANNONS

Trots flera åtgärder från regeringen för att stötta marknaden, som sänkta kontantinsatskrav och andra finansiella incitament, har bostadsförsäljningen och priserna fortsatt att falla. Köpare väntar på ytterligare prissänkningar, vilket har förvärrat situationen.

Dessutom överväger regeringen nya åtgärder för att stabilisera aktiemarknaden, som har presterat dåligt i år. Kinas CSI 300-index har sjunkit med cirka 7 procent, vilket gör det till en av de sämst presterande börserna globalt.

Kontrollera befolkningen

Om förslagen för att underlätta bostadsköp godkänns av landets högsta ledare kan det leda till en viss återhämtning för fastighetsmarknaden, särskilt i de största städerna. Men risken finns att detta kan skapa obalanser mellan större och mindre städer.

Hukou-systemet har länge använts för att kontrollera flyttströmmar och för att styra tillgången till bostäder och sociala resurser. En lättnad av reglerna kan öka efterfrågan i storstäderna på bekostnad av mindre städer.

Samtidigt planerar Peking att avskaffa skillnaden mellan vanliga och lyxbostäder, vilket ytterligare kan underlätta köp av fastigheter.

Läs även:
Kina lovar att köpa bostäder och slutföra fastighetsprojekt. Realtid
Kinas entreprenörsanda död: ”Skuldjagande monster”. Realtid
Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Fler miljonärer än någonsin – investera som dem

Svenska miljonärer visar allt större intresse för amerikanska techaktier. Så kan du som småsparare lära dig av de förmögnas investeringsstrategier. Svenska miljonärers investeringsstrategier avslöjar en tydlig förkärlek för både välkända svenska bolag och amerikanska techbolag. Detta enligt en ny genomgång från Sveriges största nätmäklare Avanza (börskurs Avanza Bank). Bland favoriterna utmärker sig investmentbolaget Investor (börskurs […]