Realtid

Kina satsar på svenska fordon, musik och spelutveckling

Oscar Almén, författare av rapporten ”Kinesiska investeringar i Sverige: en kartläggning”, som nyligen släpptes av FOI Totalförsvarets forskningsinstitut
Oscar Almén, författare av rapporten ”Kinesiska investeringar i Sverige: en kartläggning”, som nyligen släpptes av FOI Totalförsvarets forskningsinstitut
Anders Frick
Uppdaterad: 22 juni 2023Publicerad: 22 juni 2023

Ninjas in Pyjamas, Paradox, Fatshark, Sharkmob, Fall Damage Studios och Stunlock studios. Det är några av de spelutvecklare som kinesiska Tencent har investerat i under senare år. Det visar en ny sammanställning från FOI Totalförsvarets forskningsinstitut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AB Volvo, Volvo Cars och Spotify. Det är de tre största svenska bolag som också har en kinesisk ägarandel baserad på betydande investeringar. Det visar den nya rapporten ”Kinesiska investeringar i Sverige: en kartläggning”, som nyligen släpptes av FOI Totalförsvarets forskningsinstitut.

Att myndigheten släpper rapporten beror bland annat på att de aktuella diskussionerna om riskerna med Kina bör baseras på fakta snarare än känslor. Det säger rapportförfattaren Oscar Almén till Realtid.

– I Sverige såväl som internationellt finns en intensiv diskussion om fördelar respektive risker med kinesiska investeringar. Det är viktigt att den diskussionen baseras på fakta och därför är det av stor relevans att det finns information om omfattningen av kinesiska investeringar samt exakt vilka investeringar som genomförts, säger Oscar Almén.

Kartläggningen identifierar 90 kinesiska förvärv av svenska moderbolag till och med februari 2023. 70 av dessa bolag är majoritetsförvärv och ytterligare 20 utgörs av minoritetsposter. Den kinesiska storinvesteringen av kinesiska företaget Putalai i Timrå som presenterade planerna för i maj finns alltså inte med.

– Antalet företagsförvärv har minskat under senare år jämfört med toppåren 2016-2019 men samtidigt har antalet nyetableringar ökat. Det har också genomförts många investeringar inom sektorn informations och kommunikationsteknologi. Att kinesiska Tencent har genomfört totalt nio förvärv i Sverige, varav sju inom dataspelsbranschen, är också intressant, säger Oscar Almén.

Förutom fordon, musik och spelutveckling finns det kinesiska intressen i chiptillverkaren Silex i Järfälla, vattenreningsbolaget Purac i Kungsbacka och Mölndalsbaserade ljusbolaget Parans Solar Lighting som inte sällan hajpas i sociala medier.

Totalt finns ungefär 1500 bolag med kinesiskt ägande i Sverige, det visade SVT:s granskning tidigare i år. FOI konstaterar att över 1000 bolag i Sverige har anmält att de kontrolleras av en medborgare i Kina eller Hongkong, men för huvuddelen av dessa bolag är det kinesiska ägandet inte ett resultat av förvärv eller en nyetablering av ett kinesiskt moderbolag. FOI:s kartläggning utelämnar också de bolag som har grundats i Sverige av en kinesisk ägare bosatt i Sverige.

– En viktig poäng när det gäller värdet på kinesiska investeringar är att Geely som bland annat äger Volvo står för 80 procent av de totala investeringstillgångarna från Kina. Utan Geely hade alltså värdet på kinesiska investeringar i Sverige varit ganska lågt. Men det finns också ett stort antal mindre investeringar inom högteknologiska områden som är av vikt för Kina. För frågan om riskerna för möjlig oönskad teknologiöverföring till Kina är dessa mindre bolag viktiga, säger Oscar Almén.

ANNONS

Vad tyckte du själv var mest överraskande i samband med rapportarbetet?
– Det var lite överraskande att så pass många förvärvade företag har sålts av de kinesiska ägarna eller gått i konkurs under senare år. Det innebär att det totala antalet förvärvade företag ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare, säger Oscar Almén.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS