Under en vandring i Japan insåg Claes Hemberg att det – efter 20 år – var dags att sluta på Avanza. Nu är han föreläsare, vd-coach, och ledamot i Allbright som främjar mångfald i näringslivet. "Alla chefer kan inte heta Anders och vara 50 år med kulmage", säger han.
"Jag kallades för en hamster på uppåttjack"
Mest läst i kategorin
Claes Hemberg har cyklat från hemmet i Vasastan till Café Italiano på Birger Jarlsgatan, ett stenkast från Stureplan i Stockholm. De har extra gott kaffe, tycker han.
Vi slår oss ner vi ett litet bord och på en fråga om hur hans ekonomiska intresse väcktes vill Claes Hemberg genast backa bandet till barndomsåren.
Han är uppvuxen i en ”ganska typisk medelklassfamilj”, först Alingsås och sedan Malmö och Stockholm med en äldre syster och en yngre bror. Pappa, som inte lever längre, var vägingenjör från Lidköping och mamma förskollärare från Alingsås.
– Pappa jobbade först kommersiellt och var med och byggde Sturup och sedan statligt med att anlägga flygfält. Det var därför vi flyttade runt en del, berättar Claes Hemberg.
Tog bussen
Intresset för ekonomi väcktes vid 8 års ålder. Då köpte Claes Hemberg, för första gången och istället för godis, en bussbiljett från skolan till hemmet för veckopengen på 1 krona. Restid: 5 minuter.
– Det var spännande att göra något annat med kronan och jag ville prova åka buss. Då insåg jag att jag kan välja vad jag gör med mina pengar, säger Claes Hemberg.
När han var i tonåren bodde familjen i Vasastan i Stockholm. Han jobbade extra på restaurang och som tennistränare – och funderade på hur han kunde ta hand om sin lön bättre. I media hörde han talas om aktiehandel – som började uppmärksammas allt mer i början av 80-talet –och köpte sin första aktie som 16-åring. Valet föll på Broströms rederi.
– På den tiden fick man gå in till ett bankkontor och handla aktier över disk och sedan tog det en vecka innan köpet var klart, minns han.
Farfar var statare
Men finansvärlden var ännu avlägsen. Efter gymnasiet läste han fristående kurser på Stockholms, Uppsala och Örebro universitet – allt från kinesiska, till journalistik, ekonomi och IT. Han närde dock främst en dröm om att bli journalist.
– Min morfar Helge var bankdirektör på Handelsbanken i Alingsås, medan farfar var statarbonde som fått betalt i mat hela sitt liv, och som var socialdemokratisk agitator. Bankiren missförstod bonden och vice versa. De här ytterligheterna väckte min nyfikenhet för olika människor och i förlängningen ett journalistiskt intresse för att förstå samhället bättre, säger Claes Hemberg som i dag själv är ”stolt centerpartist”.
På högstadiet sparade han ihop till en Apple-dator för hela 30 000 kronor. Med datorn skulle han skriva och vässa sitt språk. Han skickade texter till DN och SvD och fick som 16-åring kåserier och ”filosofiska betraktelser över livet” publicerade i tidningarna.
Efter gymnasiet, i början av 90-talet, blev det jobb på ungdomstidningen Exit i Stockholm. Där träffade han sitt livs kärlek och nuvarande sambo. I dag, 28 år senare, har de två vuxna döttrar. Efter Exit blev det reporterjobb på Strömstads Tidning i Bohuslän där hans familj hade sommarhus, sedan vidare till tidningar i Norrköping (NT), Nyköping, Åkersberga och till slut Aftonbladet.
Intervjuade Stig Bergling
På NT lyckades han intervjua den då fängslade spionen Stig Bergling som avled 2015. Bergling var dömd och fängslad efter att ha spionerat på Sverige åt Sovjetunionen – men som rymde under en permission från högsäkerhetsanstalten i Norrköping. Bergling försvann till bland annat Moskva och Libanon under skydd av Sovjetunionen. Men 1994 återvände han frivilligt till Sverige och överlämnade sig till polisen.
– Jag var först med att intervjua honom efter han kom tillbaka. Men jag fick av säkerhetsskäl inte träffa honom personligen, utan ge ett papper med mina frågor på till fängelsevakten som i sin tur överlämnade dem till Bergling. Sedan fick jag svaren upplästa av vakten i telefon. Jag fick intrycket att Bergling var väldigt trött och sliten, och att han nu bara ville vara med sin flickvän, berättar Claes Hemberg.
Intervjun fick stor spridning och gav Claes Hemberg jobb på Aftonbladet i Stockholm 1996. Det blev skiftarbete med 12 timmar långa arbetspass på kvällstidningen. Hembergs barn var små då och arbetstiderna försvårade familjepusslet.
Avanza ringde
I samband med en längre föräldraledighet på totalt 22 månader slutade han på Aftonbladet. Men 1998 ringde det från då nystartade aktiemäklaren Avanza, grundad av finans- och it-entreprenörerna Per Nordlander, Urban Stärner och Sven Chetkovich. En vän till Claes Hemberg hade lagt ett gott ord för honom.
– Grundarna fattade direkt vad jag menade med att förstå sparare och möta dem på riktigt, och var villiga att ge mig chansen. Avanza grundades fredagen den 13, 1998, och jag började måndagen efter, den 16 januari. Jag jobbade först en dag i veckan och snart heltid.
Första uppdraget var att förklara hur sparare handlade med aktier på nätet. Redan första året fick aktiemäklaren 5 000 kunder, 1 000 fler än väntat.
– Det fanns mer eller mindre bara en köp- och en säljknapp på sajten. Det gick inte att följa några exakta kurser eller att läsa några analyser på den tiden.
Samtidigt tog dotcom-krisen fart som nådde sin kulmen runt år 2000 – då många uppblåsta internetbolag kollapsade. Claes Hemberg minns ändå finanskrisen 2008 som mycket svårare. Börsen föll med 48 procent och avsevärt fler svenskar ägde aktier, än under dotcom-åren.
Bidrog till ISK
Under sina 20 år som privatekonomisk rådgivare har han bland annat föreläst, sparbloggat flitigt och skrivit fyra böcker. Målet: att få folk att placera sina långsiktiga besparingar i aktier och fonder, istället för i räntefonder och på sparkonton.
Han är särskilt nöjd med att bidragit till investeringssparkontot, ISK, som infördes 2012 – alltså den depå som tillhandahålls av banker och andra finansinstitut, och som låter privatpersoner att investera i fonder och aktier, med en schablonskatt som dras på årsbasis.
– Jag knäckte faktiskt idén till ISK 2008, under ett samtal med dåvarande finansmarknadsministern Mats Odell . Vi satt och pratade om hur vi kunde hjälpa svenskar till ett bättre sparande. Jag föreslog en sparform med platt skatt och låga avgifter. Sedan tog det 4-5 år innan ISK infördes och nu har två miljoner svenskar det, säger Claes Hemberg.
Men att de flesta svenskar fortfarande har uppåt 60 procent räntepapper i sina portföljer är katastrofalt, tycker han – liksom att den populäraste depån fortfarande är sparkonton. När han började på Avanza fanns det 400 miljarder kronor på svenska sparkonton. I dag är samma siffra 2 000 miljarder.
– Det är ett kapitalt misslyckande och beror mycket på dotcom-kraschen, Telias klena börsresa och finanskrisen 2008. Sådant har gjort många skeptiska till aktier generellt.
Hur har du försökt att motverka en sådan utveckling?– Jag har jobbat mycket med bilder och att förklara vilken roll räntor har i ett sparande. Att prata om ”risk” har aldrig funkat. Istället försöker jag använda mig av metaforer och brukar jämföra med hur vi reser.
– Om jag till exempel ska ner till stan så tar jag cykeln, men ska jag till landet tar jag bilen och flyger gör jag till Italien. På samma sätt kan du tänka med sparpengar. Poängen är att det finns sparformer som är bra på kort sikt de som är lämpade på längre sikt. Det har blivit så inarbetat att jag ibland får frågan ”vilken ’flygplansfond’ är bäst just nu?”.
Han är också nöjd med att ha anordnat 15 Avanza-seminarier med upp till i 6 000 personer i Globen varje gång. Rekordet: 50 000 inklusive de som följde webbsändning.
– Jag fick med Hans Rosling flera gånger, liksom ministrar och finansprofiler. Vi lyckades att skapa ett enormt intresse kring att hur man tar hand om sin ekonomi.
Bergsvandrade i Japan
På Avanza snittade Claes Hemberg på 50-60 timmars arbetsvecka. Men inte för att han piskades till det, utan för att han var så engagerad i sina frågor.
– Mina kollegor kallade mig för ”hamster på uppåt-tjack”. Men efter att jag hade varit den där hamstern i 20 år så kände jag att det var dags att använda mina erfarenheter någon annanstans.
2017 tog Claes Hemberg tjänstledigt ett år. Han läste böcker, mötte massa nya människor och bergsvandrade i Japan. Han var också ”praktikant” på ett tiotal bolag ”för att få nya perspektiv”. Han gick bredvid vd:ar på bland annat Malmö FF, designbyrån Doberman och spelutvecklaren Paradox. Insikterna förstärkte känslan av att han var klar på Avanza.
Till sin efterträdare föreslog han Johanna Kull som han själv anställt och som tog hans plats i februari 2018.
– Vi jobbade ihop i flera år och jag såg snabbt att hon är en stjärna och kände mig trygg i att överlåta ”min bebis” till henne. Och nu har hon verkligen blommat ut och gjort sin grej av jobbet. Särskilt uppskattad är hon för sitt poddande, som når helt nya sparare har jag förstått, säger han.
Glada rådgivare
På omvägar har han hört att säljare på Söderberg & Partners och Max Matthiessen pustade ut när han slutade. Han har genom åren svingat mycket kritik mot rådgivningsbolagen som är för dyra, enligt Hemberg.
Nu letar han efter ett längre engagemang och föreläsare samt coachar bland annat vd:ar tills vidare.
– Påtagligt många har svårt att förstå att börsbolag behöver rätt ägare och ”smarta pengar”. Framför allt mindre företag. Många gamla ägare vill inte släppa in nya delägare. Men det är ofta nödvändigt för att utvecklas.
Claes Hemberg blev nyligen även delägare i robotrådgivaren Lysa – samt ledamot i fintech-bolaget Aptic. Sedan tidigare sitter han i Allbrights styrelse, en stiftelse som verkar för att främja mångfald i näringslivet. Han är därtill ledamot i Lärargalan som ska stärka lärarollen.
– Om vi ska göra svenskt näringsliv och samhället bättre kan vi inte bara ha chefer som heter Anders och är 50 plus med kulmage. Vi måste få in unga människor, kvinnor och gärna personer med annan kulturell bakgrund än svensk, samt rekrytera mer utanför Stockholm.
Rena herrklubbar
Ändå finns det dag 19 svenska börsbolag, som är rena herrklubbar, utan en enda kvinna i styrelsen, enligt Hemberg.
– Vi som är i näringslivet måste själva ställa krav och ha diskussionen kokade. Forskning visar att mångfald gör styrelser smartare, snabbare och mer vidsynta. Kvinnor är också till exempel bättre på riskhantering. Och med en kvinna på vd-posten tillsätts det, enligt studier, också fler kvinnor i ledande positioner.
Claes Hemberg brinner också för hållbar energi och omställningen till ett fossilfritt samhälle mot eldrift.
– Energi är verkligen en av samhällets stora utmaningar. Jag har föreläst om det här en del och har några trådar ut, så kanske det blir min framtida bana.
Borde varnat
Är det då något som Claes Hemberg ångrar i sin karriär? Nej, egentligen inte. Han gör alltid många misstag. Det är nödvändigt för att utvecklas och hitta bättre lösningar. Han beskriver sig som orädd och att han snabbt glömmer felsteg. Men en grej har etsat sig fast:
– Jag borde ha varnat för Telia-aktien och sett kopplingen till it-bubblan i början på 2000-talet. Många svenskar förlorade pengar på Telia som skulle bli den nya folkaktien.
Efter Teliakraschen vände många privatsparare börsen ryggen för gott, enligt Hemberg. Men Telia var svårbedömt, ursäktar han sig. Andra statliga utförsäljningar hade varit lyckosamma, och börsintroduktionen av Telia skedde strax före den plötsliga dotcom-smällen i slutet av 2000.
– Men jag borde ha förstått och genomskådat att även det bolaget var upptrissat, men missade det. Delvis på grund av bristande erfarenhet.
Fingerprint-mobben
Det har också varit tungt på jobbet när han drabbats av ”mobbar”. Han var till exempel hårt ansatt när han sågade Fingerprint-aktien som rusade hösten 2015 – för att sedan rasa ett år senare. Bolagets tidigare vd står också åtalad för insiderbrott och rättegången inleds i november i år.
– Det var tufft psykiskt när ”Fingerprint-mobben” gick på mig som mest. Det var en väldigt hård ton. Likadant var det innan Northland-gruvan gick i konkurs och 10.000 svenska sparare förlorade totalt 7 miljarder kronor. Då fick jag också en svans emot mig för att jag kritiserat bolaget. Sådant tar mycket energi.
Löpning har alltid varit hans ”medicin och säkerhetsventil”. Sedan ungdomsåren har sprungit uppåt en och en halv mil, oftast mellan klockan 5-6 på morgonen.
– Utan den hade nog jag inte hållit ihop, säger han.
Det är också viktigt att trivas på jobbet för hälsan. Bra chefer är ”a och o. Något han alltid hade på Avanza, men aldrig i mediebranschen. Han råder också unga att söka mångfaldiga bolag, och att satsa på sådant du är ”förbannat intresserad av”.
– Först efter 7-10 år på Avanza kände jag att ”det här flyger ju”. Det var först då jag verkligen kunde använda mina erfarenheter och hitta min folkbildande roll på flera olika sätt.
Gillar optionsprogram
Unga bör också välja små organisationer. På Avanza var de fem anställda när han började och 450 när han slutade, vilket borgat för en lång utvecklingskurva. Se också till att ägarna är långsiktiga och att de erbjuder optionsprogram.
– Om arbetsgivare förstår vikten av att låta de anställda vara med på hela resan så erbjuder de optionsprogram. Små bolag kan inte alltid locka med hög lön, men kan låta anställda bli delägare och få betalt genom bolagets utveckling.
Han är kritisk till förra regeringens förslag om att bara företag med färre än 50 anställa och med mindre årsomsättning än tio miljoner ska ges skattelättnader på sina optionssystem.
– Ibland behöver företag med 100 eller 500 anställda också optioner för att locka personal, säger han
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.