Realtid

Hållbarhet viktig i konkurrensen om talanger

Stefan Granlund, Danske bank
admin
admin
Uppdaterad: 21 maj 2021Publicerad: 21 maj 2021

Startups som har hållbarhet i sin affärsstrategi har 25 procent fler ansökningar till varje ledig tjänst jämfört med andra startups. Något som även kommer påverka större bolags möjlighet att rekrytera talanger på sikt, tror Stefan Granlund, ansvarig för Growth & Impact hos Danske Bank Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler talanger söker sig till nystartade företag med en tydlig koppling till hållbarhet i sina affärsidéer, visar Danske Banks nya rapport State of Nordic Impact Startups 2021. De har alltså en större talangpool att rekrytera från.

– Det blir omodernt att jobba för ett bolag som inte har hållbarhet som en utpräglad strategi och jag tror att större bolag som inte har det på sin agenda kommer pushas av att det dyker upp nya attraktiva hållbara arbetsgivare, säger Stefan Granlund, ansvarig för Growth & Impact hos Danske Bank Sverige och fortsätter:

– Framför allt den yngre generationen tycker att det är intressant att jobba för bolag som har en tydlig koppling till hållbarhet i sina affärsidéer. Och ur ett samhällsperspektiv har Sverige goda möjligheter att attrahera internationella talanger.

Att just hållbara startups, så kallade impact startups, är så attraktiva tror Stefan Granlund beror på att det dyker upp så många intressanta bolag som också växer snabbt som till exempel Northvolt och Oatly har gjort.

– Vi ser samma trend hos impact startups som vi har sett tidigare på techscenen med Klarna och Spotify i fronten, där fler blir sugna på att starta eget och söka jobb hos den här typen av bolag, säger Stefan Granlund. 

Det är fortfarande flest män som grundar startups, både när det gäller impact startups och vanliga.

– Varför det ser ut så här är en svår fråga att svara på, men jag har försökt researcha kring detta och hittade intressant statistik på SCB om att utbildningsnivån generellt sett är lägre bland företagare än i stort. Kvinnor är ju ofta överrepresenterade bland högutbildade och väljer mer etablerade jobb, förmodligen för att de har möjligheten att göra det, säger Stefan Granlund och fortsätter:

– Tittar man på statistiken för tech-startups är det en övergripande stor andel som inte lyckas, så kanske de som har möjlighet att söka mer etablerade jobb väljer det i första hand och de som inte kan det kanske vågar ge sig ut på djupare vatten. Sedan har de kvinnliga entreprenörer man ser en väldigt bra bakgrund, så de kanske väntar till senare i karriären med att starta bolag än vad män gör.

ANNONS

Av rapporten framgår att 66 procent av grundarna bland nordiska impact startups har tidigare professionell erfarenhet och att alla grundare till de högst värderade nordiska hållbara startup-bolagen har tidigare kommersiell erfarenhet varav några är serieentreprenörer.

– Grundarnas tidigare erfarenhet har en väldigt stor betydelse för om bolaget kommer lyckas eller inte, eftersom det är extremt svårt att starta företag som blir lönsamma. Från ett investerarperspektiv vill man ofta att grundarna ska ha misslyckats ett par gånger tidigare och ha någon framgång med sig i bagaget, just för att man redan ska ha gjort de vanligaste misstagen, säger Stefan Granlund. 

Läs hela rapporten här: State of Nordic Impact Startups 2021

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]