Volvo Group Venture Capital är Volvos eget riskkapitalbolag. Bolaget gör strategiska investeringar på upp till 10 miljoner dollar och bolaget vd vill motbevisa investerarbranschens uppfattning om att storbolag ibland är svåra att göra affärer med.
Ett år som vd för Volvos riskkapitalbolag: ”Det krävs en hel del mod för att lyckas”
Mest läst i kategorin
Långsamma, krångliga, dolda agendor och extra jobbiga klausuler i kontrakten. Det är några av fördomarna som finns kring storbolagens egna riskkapitalbolag. Martin Witt är ansvarig chef på Volvo Group Venture Capital och en av hans arbetsuppgifter är att stärka bolagets varumärke.
– Som del av ett stort bolag kan vi ibland mötas av förutfattade meningar om att inte vara tillräckligt snabba och flexibla, och även att vi skulle kunna ha delvis skilda mål från finansiella investerare. Detta är en bild som vi arbetar med att förändra, säger Martin Witt, som är ansvarig chef på Volvo Group Venture Capital.
Hur ska ni få investerarbranschen att ändra uppfattning?
– Handling talar högre än ord. Genom att vara aktiva i olika affärer visar vi upp oss för andra investerare i branschen. Är man en bra och uppskattad investerare så sprids det ryktet snabbt. För att det ska vara över tid så måste vi också leverera det värde som vi har utlovat, säger Martin Witt.
Verksamheten startade för 24 år sedan under namnet VTT, Volvo Technology Transfer men bytte 2013 namn till Volvo Group Venture Capital.
För ett år sedan klev Martin Witt in som chef för verksamheten efter många år på konsultbolaget Accenture, varav de senaste åren som chef för Göteborgskontoret.
Syftet med Volvos riskkapitalbolag, förr som nu, är att investera i innovativa företag så att tekniken kan komma Volvokoncernen till nytta. En positiv bieffekt av de strategiska investeringarna är att moderbolaget oftast tjänar pengar på dem.
– Som investerare kan vi erbjuda uthålliga pengar. Vår verksamhet har funnits längre än de flesta nu aktiva corporate investors. Utöver det så har vi mycket att ge av vårt moderskepp Volvo, alltifrån strategiska samarbeten, experthjälp och en djup och bred verksamhet som fungerar utmärkt som testbädd för företagens nya idéer, säger Martin Witt.
Vid sidan av honom har Volvo Group Venture Capital en finanschef och fyra investerare, varav en av dem sitter i Silicon Valley. Investeringsstyrelsen leds av Jan Gurander som är vice vd för Volvo Group. I styrelsen sitter även Lars Stenqvist, Martin Weissburg och Anna Westerberg.
Varje år gör bolaget en handfull investeringar, men Martin Witt vill inte ge några detaljer kring storleken på dem.
– Vi gör typiskt inte större investeringar än 10 miljoner dollar. Vanligtvis handlar det om mellan 1 och 5 miljoner dollar, även om storleken kan variera beroende på vilken fas och område som bolagen är i. Vi vill helst investera tillsammans med någon stark finansiell aktör och vi gör enbart minoritetsinvesteringar. Vi tar aldrig med än 30 procent av bolaget, för vi tycker att det är viktigt att bolagen får behålla sin självständighet, säger Martin Witt.
För tillfället har Volvo Group Venture Capital 13 bolag i portföljen. Det äldsta innehavet är Vinn Group som har varit med sedan 2010, men mestadels är portföljen från 2018 och framåt. Bolaget har ingen bestämd horisont på investeringar, men Martin Witt säger att fem till sju år är en lagom tidsram.
Hur går det för er?
– Vi har bra fart i verksamheten och har gjort sex investeringar sedan jag började. Alla med bra medinvesterare och stark koppling till det vi tycker är viktigast för branschens omställning, såsom nya spännande tjänster och mjukvara inom elektrifiering, logistik och site-lösningar, säger Martin Witt.
Hur ser framtidsutsikterna ut?
– De är goda. VC-industrin går ju på högvarv, så det gäller att se upp med höga värderingar och att inte låta sig ryckas med när alla springer i samma riktning. Vi tror på en konstant investeringstakt över konjunkturcykeln. Samtidigt krävs det en hel del mod för att lyckas med det här. Det tycker jag vi har, säger Martin Witt.
FOTO: Anders Frick
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.