Realtid

”Varje arbetsrättslig åtgärd känns som ett misslyckande”

"Våra löner ökade under 2022, inte kraftigt men tydligt. Vi har framför allt haft ökade löner till utvecklare under de senaste åren och ligger bra till vid en jämförelse med övriga utvecklingsföretag på marknaden", säger Ulf Bokelund Svensson.
Anders Frick
Uppdaterad: 22 sep. 2022Publicerad: 22 sep. 2022

Delaktighet, platt organisation, flexibla arbetstider och rejält fika – det är några av faktorerna som ligger bakom bokföringsföretaget Björn Lundéns låga personalomsättning. Samtidigt står bolaget inför vissa utmaningar framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Björn Lundén är på frammarsch i kampen mot Fortnox om att vara Sveriges ledande tjänst för bokföring och ekonomisk administration. 

För tillfället har Björn Lundén i Näsviken 120 medarbetare på hel- och deltid, vilket motsvarar 100 heltidsanställda. Totalt i koncernen är det nu ungefär 260 anställda, fördelade på Björn Lundén, King, Qlogic, EazyProject och Timekeeper.

När Breakit nyligen listade löner i techbolag så hamnade Björn Lundén på plats 233 av 248, alltså nästan sist. Enligt Björn Lundéns vd Ulf Bokelund Svensson så har listplaceringen sannolikt administrativa förklaringar. Bolaget lade förra året om sitt räkenskapsår och det var bara åtta månader långt. Dessutom så sammanföll omläggningen med ändrade redovisningsprinciper.

– Våra löner ökade under 2022, inte kraftigt men tydligt. Vi har framför allt haft ökade löner till utvecklare under de senaste åren och ligger bra till vid en jämförelse med övriga utvecklingsföretag på marknaden, säger Ulf Bokelund Svensson till Realtid.

Nu söker bolaget fortsatt personal inom forskning och utveckling men även specialister inom skatt, redovisning, moms, med mera.

– Jag kan inte säga att det är lätt att hitta rätt kompetenser, men samtidigt har vi helt klart lyckats bra på senare år och upplever därför heller inte att det är svårt eller omöjligt. Exempelvis ser vi inom R&D en möjlighet att fånga talanger från YH-utbildningar i närområdet men också attrahera senior kompetens från Stockholm, då vi ser en tydlig trend med utflyttning från storstäderna under och efter pandemin, säger Ulf Bokelund Svensson, och fortsätter:

– Vi har historiskt haft mycket låg personalomsättning. Den har ökat på senare år, men är fortsatt låg. Att den har ökat känns tämligen självklart i och med den förändrade arbetsmarknaden, med möjlighet till distansarbete och med lite av huggsexa med högre lönenivåer när det gäller vissa kompetenser, säger han.

Vad är hemligheten bakom framgångarna?
– Delaktighet, platt organisation, flexibla arbetstider, generösa personalförmåner med motion på arbetstid, rejält fika och mycket mer. Bra löner, bra semestervillkor, många personalaktiviteter, omfattande möjligheter till kompetensutveckling, prestigelöst och med uttalat mål att vi ska ha kul och må bra. Jag vill att de anställda ska ha det lika bra på jobbet som utanför jobbet och då räcker det inte med hög lön eller belöningsresor eller annat, nej då krävs ett genuint intresse från arbetsgivaren att vilja personalens bästa, säger Ulf Bokelund Svensson.

ANNONS

Utmaningar då – hur ser det ut där?
– Även om vi vet att vi har färre arbetsrättsliga problem och färre anställda i behov av rehabiliteringsåtgärder i jämförelse med andra arbetsgivare så har vi utmaningar kring detta. Varje långtidsfrånvaro och varje arbetsrättslig åtgärd känns som ett misslyckande. Då har vi inte lyckats i vårt förebyggande hälsoarbete eller inte lyckats rekrytera rätt, motivera rätt eller informera rätt, säger Ulf Bokelund Svensson.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]