Nästan hälften av Skandinaviens jurister är rädda för att de saknar de kunskaper som krävs för fullt ut kunna utnyttja ny teknik. Det framgår av rapporten Framtidens jurist 2023 av Norstedts Juridik.
Var tredje jurist bytte jobb under 2022
Nästan var tredje medarbetare i juristbranschen bytte jobb under 2022 – av dessa valde var fjärde en ny resa med en ny arbetsgivare. De främsta drivkrafterna för att söka nya utmaningar var mer intressanta arbetsuppgifter, möjlighet att använda sin kompetens, högre lön och bättre balans mellan arbete och fritid.
Frågan om löneskillnader mellan könen är en källa till oenighet mellan manliga och kvinnliga jurister. 50 procent av kvinnorna anser att det finns en löneklyfta mellan könen på deras företag, men endast 17 procent av männen delar denna uppfattning.
61 procent av de kvinnliga juristerna anser att det är svårare för en kvinna än för en man att avancera till en topposition.
24 procent av de kvinnliga juristerna har upplevt ett icke-inkluderande beteende på sin arbetsplats under det senaste året.
Nästan en tredjedel av juristerna (32 procent) bytte jobb under 2022. 25 procent bytte till ett nytt företag.
Dåligt ledarskap var en bidragande faktor för många av de jurister som bytte jobb under 2022. 18 procent uppgav att utsikterna till en bättre chef var ett av de främsta skälen till att de sökte nytt jobb.
Områden som jurister helst vill förändra i arbetsmiljön: “Förkortad arbetstid” (38 procent), “Mer stöd/samarbete mellan kollegor” (37 procent) och “Erkänna icke-klientrelaterat arbete som är till nytta för företaget” (31 procent).