Det sker en tydlig inbromsning i den svenska IT- och techbranschen när det kommer till rekryteringar. Istället är det tre andra branscher som uppvisar en starkare optimism.
Techbranschen bromsar in – kraftigt fall i jobbprognoser
Mest läst i kategorin
Inbromsningen inom techbranschen märks både i privat sektor och offentlig sektor – men detta från höga nivåer, enligt Experis arbetsmarknadsbarometer.
Jobbprognosen är plus 20 procent, vilket kan jämföras med plus 42 procent föregående kvartal, alltså ett fall på 22 procentenheter inför hösten.
”Digitalisering och ny teknik driver fortfarande utvecklingen på arbetsmarknaden och det är en av anledningarna till att prognosen är fortsatt relativt god”, säger Michael Egnell, vd för Experis Sverige i en kommentar.
Sektorer med starkast prognos
It- och techbranschen var den sektor i Sverige som visade störst optimism föregående kvartal.
Nu återfinns istället den starkaste sysselsättningsprognosen inom bank-, finans- och fastighetsbranschen med plus 31 procent.
För Sverige som helhet ligger rekryteringstakten på plus 13 procent, vilket ses som stabilt.
”Sämre affärsläge”
Techföretagen bekräftar försämringen inom teknikindustrin, där index för affärsläget fortsatte att försämras under det tredje kvartalet.
Bortsett från pandemin blev det ett nytt tioårslägsta, men orderingången föll inte lika brant som under årets tidigare kvartal.
”Vi är nu långt från toppnivåerna 2021–2022. Undantaget elteknisk industri så minskar orderingången i samtliga delbranscher. Positivt är dock trenden som vi såg redan förra kvartalet, att minskningen avtar”, säger Erik Spector, chefekonom på Teknikföretagen.
Andelen techföretag med fullt kapacitetsutnyttjande sjönk till 33 procent i tredje kvartalet, jämfört med 35 procent föregående kvartal.
Måste prioritera utbildning
Michael Egnell på Experis framhåller att arbetsgivarna själva måste se till att ligga i framkant inom kompetensutveckling och utbildning.
It- och techbranschen är annars den bransch globalt som har starkast framtidstro, med en jobbprognos på plus 35 procent.
Vad gäller konkurserna så är de fortfarande på en hög nivå i Sverige. Fram tills nyligen drevs konkursvågen främst av små bolag med få anställda, men nu börjar även stora aktörer att krokna under trycket, med tusentals förlorade arbetstillfällen som följd.
Ungefär hälften av svenskarna är rädda att bli av med jobbet på kort eller medellång sikt, enligt en Ipsos-undersökning.
Läs mer:
Småprat kan stärka din position på jobbet. Realtid
Därför får du inte jobbet – rekryterarnas röda flaggor. Realtid
Blandad respons på regeringens skattesänkningar. Realtid