Är din överdrivet pratsamma kollega outhärdlig? Tänk dig då att ni sitter fast i en ubåt i sex månader. Forskning från rymden och Antarktis visar hur dålig stämningen kan bli – på riktigt.
Teamwork på liv och död – insikter från extrema miljöer


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Forskning från extrema miljöer som rymden, Antarktis och ubåtar visar att samarbetsproblem förvärras när människor är isolerade och instängda under lång tid.
- Konflikter, tristess och psykisk stress är vanliga – i en Mars-simulering rapporterade fem av sex deltagare psykisk ohälsa.
- Personliga egenskaper som empati, humor och emotionell stabilitet minskar risken för konflikter.
- Dessutom är regelbundna samtal och debriefingar avgörande för att hantera frustrationer och främja en fungerande gruppdynamik.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Att samarbeta i arbetsgrupper kan vara utmanande nog – men för vissa team står insatserna betydligt högre.
Astronauter, polarforskare och besättningar på ubåtar arbetar i miljöer där konflikter, tristess och isolering inte bara påverkar trivseln utan också säkerheten.
Missa inte: Lön, befordran och orättvisa – så gror avundsjukan på jobbet. Realtid
Forskning visar att deras erfarenheter kan ge lärdomar som är användbara i mer vardagliga arbetsmiljöer, skriver The Economist.
Nio månader i rymden
När de amerikanska astronauterna Butch Wilmore och Suni Williams nyligen återvände till jorden efter en planerad kort vistelse på den internationella rymdstationen hade deras resa förvandlats till nio månader i omloppsbana.
Samtidigt rapporteras det om allvarliga konflikter vid en sydafrikansk forskningsstation i Antarktis, där hot och trakasserier präglat tillvaron för forskarna sedan februari.
De väntas inte kunna lämna basen förrän i december.

Anställda vittnar om mardrömslik arbetsmiljö på GM
Oroväckande arbetsmiljö med åldersdiskriminering och sexuella trakasserier hos GM. Nu stäms arbetsplatsen och vi kan hoppas på bättring.
Senaste nytt
Blottlägger samarbetsproblem
Gemensamt för dessa arbetsplatser – klassade som ”isolerade, instängda och extrema” (ICE) – är att möjligheterna att fly undan konflikter eller irritation är obefintliga.
På en brittisk kärnvapenbestyckad ubåt delar omkring 130 personer ett trångt utrymme som en sprinter skulle kunna korsa på under 20 sekunder.
Forskning visar att dessa extrema miljöer blottlägger vanliga samarbetsproblem som kan kännas igen även i vanliga arbetsgrupper.
Läs även: Dalios oväntade råd för framgång: ”Viktigare än något annat”. Realtid
Psykisk stress
I en 520 dagar lång simulerad Marsresa som genomfördes i Moskva 2011 rapporterade fem av sex besättningsmedlemmar sömnstörningar eller psykisk stress. En av dem led av depressionssymtom nästan hela tiden.
”Jag trodde att vi skulle förlora en besättningsmedlem under den där situationen”, skrev en astronaut i sin journal om en till synes trivial konflikt kring ett gruppfoto på rymdstationen.

Ledarskapskris i Skistar: ”Ingen vågar säga emot”
Anställda vittnar om en tystnadskultur i Skistars koncernledning – och utbrott av dåligt humör från vd:n.
Humor är en skyddsfaktor
Forskare har också sett att vissa personlighetsdrag, som samarbetsvilja, emotionell stabilitet och humor, bidrar till att minska konflikter i ICE-miljöer.
Empati är en annan nyckelfaktor.
Missa inte: Vanliga ordet som saboterar din trovärdighet. Dagens PS
Nasa har till och med utvecklat tester för att mäta astronautkandidaters förmåga att spegla känslor och energinivåer hos andra, uppger The Economist.
Lösningen är inte bara att välja rätt personer. Regelbundna debriefingar är en viktig metod för att hantera frustrationer och skapa utrymme för öppen dialog, enligt en studie från Nasa.

Arbetsmiljön inom äldreomsorgen måste förbättras
Socialstyrelsen menar att det finns ett starkt samband mellan arbetsmiljön inom äldreomsorgen och den höga sjukfrånvaron.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.