Realtid

Stress på jobbet: "Vänta inte tills du är på väg att krascha"

Stress på jobbet: "Vänta inte tills du är på väg att krascha"
Återhämtning är ingen belöning, utan ett måste för ett hållbart arbetsliv. (Foto: Unsplash)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

Mikropaus på en eller två minuter – kan det verkligen göra någon skillnad för en stressig dag på jobbet? Ja, är det rungande svaret från folkhälsovetaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Känner du ibland att du inte hinner med en paus på jobbet? Just då ska du faktiskt ta en sådan, menar Lina Ejlertsson, doktor i folkhälsovetenskap vid Lunds universitet.

Regelbunden återhämtningen är nämligen A och O för att hantera stress i arbetslivet. Mikropauser, som några djupa andetag, kan faktiskt göra stor skillnad – även om det bara handlar om någon minut.

”Vänta inte tills du är på väg att krascha”, säger Ejlertsson till Dagens Nyheter.

Missa inte: Det perfekta utvecklingssamtalet – tips och tricks. Realtid

Tillåtande klimat

Du bör heller inte betrakta återhämtningen som en belöning, utan den ska enligt folkhälsovetaren vara en självklar del av jobbet – i början, mitten och slutet på arbetsdagen.

Ejlertsson har studerat 26 arbetsplatser. God gemenskap, med starka och trygga relationer, samt en chef som både säger och visar att det är okej med pauser, skapar goda förutsättningar för återhämtning.

Läs även: Rapport: Dessa förmåner skapar mest engagemang. Realtid

ANNONS

På frågan om hon själv följer sina råd svarar Ejlertsson att hon försöker.

”Jag är människa som alla andra, men jag tror att jag har alla verktyg vilket gör att jag faktiskt är rätt duktig på att använda dem”, säger hon.

Läs mer: Stressfällan: Sömnbrist och drogmissbruk ökar. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]