Pensionsbolagens valcentral för arbetarna, Fora, har beslutat om en av de största förändringarna för hur arbetsgivare ska rapportera anställdas förmåner. Beslutet innebär att arbetsgivare behöver rapportera månadsvis om anställdas intjänade pensioner och försäkringar. Idag görs det en gång om året. Det skriver 19 representanter för Srf Lönsam.
Stora utmaningar väntar 230 000 företag när Fora går över till månadsvis rapportering
Detta ska ske från januari 2024. Med en sådan snäv tidsram kan vi förvänta oss en rad utmaningar för hundratusentals företag runtom i landet.
Som en central aktör inom hantering av kollektivavtalade förmåner, med över 4 miljoner försäkrade individer och drygt 230 000 företag anslutna till Foras tjänster, med en förmedling av premier på 17 miljarder kronor årligen, kan inte Fora och dess ägare LO och Svenskt Näringsliv underskatta betydelsen av en sådan förändring.
Tidsplanen kräver orimligt stora administrativa resurser och användning av teknik som fortfarande inte är färdigställd, testad eller kvalitetssäkrad.
Konsekvenserna av detta kan ge en bitter eftersmak för anställda på hundratusentals företag när deras pensioner riskerar att bli felaktiga. Det är med andra ord ingen liten sak att ändra rapporteringen.
Nu krävs det att Foras ägare skjuter upp lanseringen och ger företagen – tillika näringslivets ryggrad – den tid och de resurser de behöver för att göra övergången så smidig som möjlig.
Erfarenheten av liknande förändringar fick vi från löneleverantörer inom Srf Lönsam, när Skatteverket 2018 införde månadsvis rapportering av arbetsgivardeklarationen på individnivå AGI. Ändringen innebar att arbetsgivare nu ska rapportera anställdas löner månadsvis till Skatteverket istället för att lämna en årlig kontrolluppgift.
Processen var lyckad och byggde på samverkan och lyhördhet. Där alla parter var involverade, lyfte på varje sten tillsammans och gjorde småskaliga tester. På så sätt fanns alla förutsättningar på plats för en smidigare sjösättning. Det är något vi kan dra lärdomar av.
Om nu 230 000 företag samtidigt ska börja använda tjänsten, kan vi onekligen räkna med buggar. I absolut värsta fall kan inget företag komma in och rapportera. I ett något bättre scenario kommer bara tusentals företag bli strandsatta.
Vi har i flera år jobbat tillsammans med Fora för att tillgodose helheten och få till en smidig övergång. Men i januari drog vi i bromsen och flaggade för att det inte är görbart att lansera det nu.
Om helheten inte fungerar, fungerar ingenting. Här pratar vi inte i egensak. Löneleverantörerna kommer att leverera en lösning. Det är företagen och arbetsgivarna som ska rapportera som kommer att drabbas. Vi jobbar med detta dagligen i nära relation med företagen och vill att det ska bli smidigt för dem.
Vi vill därför återigen påtala våra förslag för att vi ska ha en chans att hantera detta och undvika att utsätta företag och arbetstagare för en stor risk:
- Genomför en pilot med ett urval av de största företagen för att testa teknikens funktionalitet. På så sätt kan vi kartlägga utmaningar och lättare få bort flaskhalsar och buggar och sätta in åtgärder där det behövs.
- LO och Svenskt Näringsliv bör avsätta de resurser som krävs för att stödja Fora och därmed värna om arbetsgivarna. Erfarenhet från samarbetet med Skatteverket 2018 kring AGI visade att det krävs omfattande support och informationsinsatser både före och under införandet.
- Förbättra och förstärka samarbetet mellan Fora och Löneleverantörerna. Ett nära samarbete är av stor vikt för att säkerställa en smidig övergång. Det är en strategisk möjlighet för att minska risken för felaktigheter som i förlängningen frigör resurser för arbetsgivarna.
Vi måste helt enkelt agera ansvarsfullt för att skydda företagen och de anställdas pensionsförmåner. Vi uppmanar därför parterna att släppa prestigen och skjuta upp lanseringen, och genomför de åtgärder som föreslagits för en smidigare övergång som värnar alla parter.
Adam Wetterstrand
Business Owner, Visma SPCS
Andreas Thörn
Produktägare hr-plus
Björn Jareblad
Vd, Flex Applications AB
Erik Douglasson
Sektorchef hr, Hogia
Erik Friberg
Produktchef, Caspeco
Helene Bergstedt
Produktägare, Visma Agda PS
Krister Fingal
Vd, Caspeco
Lena Kragelund
Produktchef, Crona Software AB
Lena Lind
Förbundsdirektör/vd, Srf konsulterna
Malin Sköld
Produktområdeschef, Fortnox
Maria Ericsson
Vd, Kontek Lön AB
Mathias Vahlgren
Produktchef, Visma SPCS
Mikael Pettersson
Produktspecialist, Caspeco
Petter Hansson
Briljant Ekonomisystem AB
Rickard Åsell
Product Manager, Flex Applications AB
Sofia Gerstenfeld
Vd, Visma Enterprise AB
Susanne Mejerhed
Director Heroma & POL, HRM SE, CGI
Ulf Bokelund Svensson
Vd, Björn Lundén AB
Zennie Sjölund
Branschansvarig Lön, Srf konsulterna
Fotnot: Srf konsulterna är en branschorganisation inom redovisning, lön och rådgivning. Srf konsulterna grundades 1936 och verkar för en sund branschutveckling med fokus på nytta för företag och samhälle.
Srf konsulterna har 6 500 medlemmar, varav 3 500 är Auktoriserade Redovisningskonsulter och Auktoriserade Lönekonsulter, som hjälper 330 000 svenska och utländska företag att utvecklas. Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som står för rätt kompetens, erfarenhet och affärsnytta. Genom auktorisationen tydliggörs kvalitetssäkrade redovisnings- och lönetjänster till nytta för företagen.”
Srf Lönsam är Srf konsulternas samverkansform med Sveriges ledande lönesystemleverantörer som i mer än tio år arbetat med att skapa rätt förutsättningar och driva på utvecklingen av lönebranschen. I Srf Lönsam samverkar vi med lönebranschens intressenter kring smart och säker hantering av löneprocessen. Srf Lönsam har exempelvis nära dialog med Skatteverket, Transformationsprogrammet (P27) och har tagit fram flera gemensamma standarder såsom en branschkod för GDPR.