Realtid

Snopet: Bedriften som kan förlänga din arbetslöshet

snopet
Att ha en längre utbildning behöver nödvändigtvis inte innebära att det är lättare att få jobb. (Foto: Pexels)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 24 feb. 2025Publicerad: 24 feb. 2025

Den akademiska bedriften har länge setts som en trygghet på en svår arbetsmarknad. Men forskning visar att det kan vara tvärtom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att ha tagit en mastersexamen arbetade Ron Sliter i nästan två årtionden med it och administration på olika företag. Sedan blev han uppsagd – och jobbsökandet gick inte bra. Sliter har sökt tusentals jobb, utan resultat.

Han är inte ensam om det. Där en mastersexamen traditionellt har inneburit bättre chanser att få jobb – en trygghet i jobbsökandet ifall marknaden blir sämre – verkar det inte längre hjälpa.

Missa inte: Tuff arbetsmarknad oroar Gen Z: ”Ser sämre ut”. Realtid

Faktum är att amerikaner med masterutbildningar har en längre frånvaro från arbetsmarknaden, sett till medianvärde, än de som har kortare utbildningar, skriver Business Insider.

Dyrt i många länder

En del av det kan förklaras med att högre utbildningar också leder till högre krav på jobbet, vilket gör att många med masterexamen hellre väntar på ett bättre jobb än söker sig till mindre kvalificerade yrken.

Men det är inte hela förklaringen, menar experter.

Ett tyngre skäl är att många jobb inom tech och bankvärlden har försvunnit under den sista tiden. Det gör att konkurrensen om nya anställningar har blivit betydligt tuffare.

ANNONS

Chefer måste vara lagom – inte för unga och inte för gamla

Det är inte bara äldre som råkar ut för diskriminering.

Med mer distansarbete slåss man också ofta med kandidater från andra länder.

Dessutom har antalet examinerade med masterutbildningar gått upp, vilket gör det svårare att sticka ut.

I många länder, som Storbritannien och USA, är det högst tveksamt om den ekonomiska kalkylen med att ta en examen på masternivå går ihop, skriver The Economist.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Kan förändras plötsligt

Tidigare har högre utbildningar fungerat som en sorts garant i tider av teknologiska paradigmskiften. Den som har utbildat sig har lättare att anpassa sig till nya roller och arbetsuppgifter, enligt den traditionella teorin bland ekonomer.

När nu AI står för dörren är det inte längre säkert den logiken gäller, tror ekonomen Aaron Terrazas som har samlat ihop information om arbeten i USA.

”Amerikanska industrin fick höra att de var mycket produktiva fram tills globaliseringen och sedan förändrades det plötsligt. Jag oroar mig för att vi befinner oss i ett jämförbart ögonblick för kunskapsarbetare”, säger han till Business Insider.

ANNONS

Lärare slår mynt av masteruppsatser åt andra

“Nej, jag har inget dåligt samvete”, säger 39-åringen som sitter i Spanien och skriver masteruppsatser åt andra studenter.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS