Sedan pandemin har många ställt om till ett nytt arbetsliv, men nu går distansarbetet igenom en riktig backlash. Konsekvenserna kan bli smärtsamma för medarbetarna.
Snaran dras åt distansarbetet: "Backar in i framtiden"
En efter en kräver bolagen, stora som små, att medarbetarna kommer oftare in till kontoret – eller alla dagar i veckan.
Så även i trendkänsliga Sverige.
En fjärdedel av 2 000 medlemmar och 476 fackklubbar som fackförbundet Sveriges Ingenjörer har varit i kontakt med uppger ökade krav på kontorsnärvaro under det senaste året.
Läs mer: Så påverkas matvanorna av distansarbete. News55
Snabbt och ogenomtänkt
Ingenjörer är en av de yrkesgrupper som arbetar mest på distans – men även hos dem drar snaran åt.
”En snabb och ogenomtänkt begränsning av distansarbetet kan få stora negativa konsekvenser. Ingen vinner på att backa in i framtiden”, säger Johan Kreicbergs, chefsekonom på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.
Konsekvenserna kan bli allt från svårigheter att behålla nyckelpersonal till minskad geografisk rörlighet. Hos fackförbundets medlemmar har det genomsnittliga avståndet från hemmet till arbetsplatsen ökat med över en mil sedan pandemin.
Missa inte: Kontorsvägran? Då får du sparken. Dagens PS
Nvidia frodas
I vissa geografiska områden har antalet långpendlande ingenjörer fördubblats. Tre till fyra dagars kontorskrav skulle tvinga dem att behöva flytta eller byta jobb.
Varför sker det en backlash mot distansarbete – och varför nu?
”De studier som gjorts på amerikanska företag som krävt mer kontorsnärvaro visar att det främst skett i företag som brottas med lönsamhetsproblem. Det är lätt att skylla en svag utveckling på distansarbetet”, säger Kreicbergs till Realtid.
Han pekar ut börsraketen Nvidia som ett exempel på hur hög produktivitet och innovation kan gå väl i hand med distansarbete. Techjättens medarbetare får nämligen fritt välja varifrån de vill jobba.
Läs mer: ”Heltid på kontoret? Då säger vi upp oss”. Dagens PS
Äldre män
Samma amerikanska studier visar också att det främst är företag som drivs av äldre män som kräver kontorsnärvaro av sina anställda.
”Att det går att ha kreativa samarbeten och teamdynamik på distans vet vi sedan tidigare. I de internationella företagen är de vana vid att jobba i team med medarbetare i olika delar av världen”, säger Kreicbergs till Realtid.
Chefsekonomen understryker dock att distansarbete inte fungerar för alla sektorer, exempelvis inom stora delar av försvarsindustrin.
Läs mer: Amerikanska löner lockar européer till nattarbete. Realtid