Realtid

S-grupp vill införa 35-timmarsveckor till 2035 - “Århundradets frihetsreform”

Annika Strandhäll (S).
"Vi vill bevisa att ett sänkt heltidsmått är både möjligt och positivt för samhället", säger Annika Strandhäll (S). Foto: Staffan Löwstedt SVD / TT
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

S-arbetsgruppen skriver om behovet för 35-timmars arbetsvecka i en debattartikel  i Dagens Nyheter. Reformen är främst riktad mot arbetsplatser inom välfärden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

19 nov. 2024

Arbetsgruppen, en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna, vill införa ett pilotprojekt med kortare arbetstid för att förkorta heltidsmåttet till 35-timmarsveckor i stället för 40 fram till 2035. 

”Vi vill bevisa att ett sänkt heltidsmått är både möjligt och positivt för samhället”, säger Annika Strandhäll (S) på en presskonferens.

”Realistisk och nödvändigt steg”

I en debattartikel i Dagens Nyheter föreslår Socialdemokraternas arbetsgrupp för ett hållbart arbetsliv att Sverige gradvis ska minska heltidsmåttet till 35-timmars arbetsveckor senast 2035. 

Gruppen argumenterar att den nuvarande 40-timmarsveckan är föråldrad efter 50 års teknisk utveckling och att en kortare arbetstid skulle förbättra hälsa, livskvalitet och jämställdhet på arbetsmarknaden. För att genomföra detta föreslår de ett storskaligt pilotprojekt där 5 000 individer får prova kortare arbetstid med bibehållen lön, följt av successiva sänkningar av arbetstiden från och med 2030.

En generell sänkning av veckoarbetstiden till 35 timmar till 2035 är ett realistiskt och nödvändigt steg för att skapa ett hållbart arbetsliv för alla”, skriver gruppen i artikeln.

Tidigare i sommar skrev realtid om debatten kring förkortad arbetstid. Någon lagstiftning om arbetstidsförkortning kommer inte på fråga så länge som Moderaterna är vid makten.

”Jag är förvånad över att Socialdemokraterna diskuterar ett sådant förslag”, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) då. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & finans

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
ANNONS