Distansarbete har blivit vardag för många, men en ny rapport från Riksrevisionen visar att utvecklingen inte är utan utmaningar.
Riksrevisionens dom över distansarbetet: "Utmaningar"
Mest läst i kategorin
Pandemin verkar i allra högsta grad vara över – och det även bland allt fler företagsledningar hemma i Sverige och ute i den vida världen.
Distansarbetet går nämligen igenom en backlash, vilket riskerar att få stora konsekvenser för både medarbetare och företagen.
Missa inte: Skärper regler för distansarbete: ”Roligare på kontoret”. Realtid
Hos svenska myndigheter har möjligheten till distansarbete varken gjort till eller från för statens effektivitet – åtminstone på kort sikt.
Det slår Riksrevisionen fast i en färsk rapport.
Ris och ros
Däremot ser man att distansarbetet bidragit till positiva effekter som förbättrad balans mellan privat- och arbetsliv, ökad flexibilitet, utvecklade digitala arbetssätt och bättre rekryteringsmöjligheter.
Samtidigt har negativa effekter noterats, som försämrade sociala relationer, minskat kollegialt lärande och svårigheter för chefer att ge stöd.
Läs mer: Här har var fjärde nya krav på kontorsnärvaro. Dagens PS
”Det kan vara så att konsekvenserna av svagare sociala relationer och bristande kollegialt lärande inte blir märkbara förrän på längre sikt”, säger Johanna Köhlmark, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.
Riksrevisionen rekommenderar
Myndigheterna uppmanas därför att utveckla nya rutiner för exempelvis introduktion av nyanställda, kunskapsdelning och arbetsplatskultur.
”Den här rapporten svarar inte på alla frågor om vad distansarbete innebär för den statliga verksamheten. Men den identifierar ett antal utmaningar som behöver hanteras för att undvika negativa konsekvenser för myndigheternas effektivitet”, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.
Missa inte: Kontorsvägran? Då får du sparken. Dagens PS
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att låta en myndighet följa upp distansarbetets påverkan om några år och att Arbetsgivarverket fortsätter sprida goda exempel.
Uppföljningen bör enligt Riksrevisionen fokusera på resultat, åtgärder för att möta utmaningar samt anpassning av villkor och praktiska förutsättningar.
Läs mer: Debatt: ”Distansarbete är en revolutionerande möjlighet”. Realtid