Realtid

Rapport: Jobba längre avgörande för bra pension

Att välja att sluta vid 65 år - eller att jobba vidare efter 67 år, spelar stor roll för pensionens storlek, visar ny rapport.
Annelie Sandström
Uppdaterad: 19 maj 2022Publicerad: 19 maj 2022

Att gå i pension innan riktåldern kan minska pensionen med flera tusenlappar i månaden. Det visar en ny rapport från Skandia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

19 nov. 2024

Majoriteten av svenskarna vill gå i pension vid 65 års ålder, eller tidigare, enligt undersökningar som gjorts. Skandias nya rapport visar hur detta slår mot storleken på pensionerna – framförallt när det gäller 60-talisterna – en åldersgrupp som har relativt nära till pension samtidigt som de fortfarande har möjlighet att påverka sin framtida pension.

60-talisterna behöver förhålla sig och planera för 67 år som pensionsålder i och med det nya systemet med så kallade riktåldrar. Detta innebär också ett val mellan att gå i pension tidigare med längre pension, eller arbeta något år längre för att få ut en högre pension.

Rapporten visar att 60-talister, som väljer att gå i pension vid 65 år istället för 67 år, kan räkna med att  pensionen minskar med knappt 4 000 kronor per månad för privata tjänstemän, och med drygt 3000 kronor per månad för offentligt anställda.

Väljer man däremot att jobba deltid något år efter 67-års ålder så ger det en ökning i pensionskuvertet med mellan 3 600 och 4500 kronor, enligt rapporten.

– Den här rapporten visar hur viktigt det är att arbeta för att få en bra pension samt kraften i att jobba längre. Att jobba till riktåldern har en tveklöst positiv effekt på pensionerna, men avgörande blir hur människors beteende, hälsa och vilja att jobba längre också förändras, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia i ett pressmeddelande angående rapporten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS