Sverige är det land som ökar mest i Europa när det gäller rekrytering av andelen icke-nationella kandidater till styrelser. Det visar en ny rapport från Heidrick & Struggles.
Rapport: Icke-nationella rekryteringar ökar i svenska styrelser
Mest läst i kategorin
40 procent av de nytillsatta styrelserollerna i Sverige gick till icke-nationella kandidater 2021. Det är en ökning med 21 procent jämfört med året innan, då andelen låg på 19 procent. Det framgår av den nya rapporten ”Board Monitor Europe 2022” som gjorts av Heidrick & Struggles som specialicerar sig på personalrekrytering och företagsledning. Den aktuella rapporten undersöker styrelser runt om i Europa inom flera områden kopplat till rekrytering.
Anledningen till ökningen av icke-nationell rekrytering till svenska styrelser tros vara en effekt av pandemin, som medfört ett nytt sätt att arbeta distans via digitala plattformar.
Men trots positiva siffror för Sverige har den totala andelen för rekrytering av icke-nationella kandidater till styrelser minskat rent allmänt om man ser till både Norden och Europa, enligt rapporten.
Fler kvinnor – men kan bli bättre
Det framgår också att andelen platser som gick till kvinnor i styrelser runt om i Europa vid rekrytering av nya styrelsemedlemmar minskade totalt från 45 procent 2020 till 42 procent 2021, men i Sverige ökade den andelen.
–Flera bolag har framgångsrikt rekryterat kvinnliga styrelsemedlemmar, men det finns bolag som släpar efter och mellan 2020 och 2021 är det flera som ansträngt sig för att komma ikapp, är förklaringen från Patrik Hammars, vd på Heidrick & Struggles i Sverige.
–Andelen icke-nationella rekryteringar har också ökat under dessa år, vilket har möjliggjort en breddning av den kvinnliga rekryteringspoolen till svenska styrelser. Trots ökningen är det dock endast 14 procent av de svenska styrelserna i vår studie som har 50 procent eller fler kvinnor i styrelsen och Sverige ligger efter Frankrike, Italien, Norge, Danmark och Holland när det gäller andelen kvinnor. Vi kan således bli ännu bättre, konstaterar Patrik Hammar.