En ny våg av prestationsbaserade uppsägningar sköljer över techbranschen – och förvandlar arbetsmiljön till ett klimat av rädsla.
Prestationsjakten sprider skräck på arbetsplatsen


I KORTHET
- Prestationsbaserade uppsägningar ökar dramatiskt hos techjättar som Meta och Microsoft, där tusentals anställda stämplas som ”lågpresterande” innan de sparkas – ofta utan förvarning.
- En kultur av rädsla sprider sig bland kvarvarande anställda – som undviker risktagande, tar färre initiativ och till och med drar sig för att ta ut ledighet.
- Experter varnar för normalisering av offentliga skambeläggningar och bristande rättsskydd, särskilt i USA där ”anställning efter behag” gör det svårt att ifrågasätta uppsägningar – även vid misstänkt diskriminering.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
I techbranschen pågår en våg av prestationsbaserade uppsägningar som har förvandlat hela arbetsmiljön.
Totalt har närmare 6 000 anställda hos techgiganter som Microsoft och Meta förlorat sina jobb under de senaste månaderna – ofta till deras stora förvåning och chock.
Missa inte: Färre med utländskt namn kallas till intervju. Realtid
Men det som skiljer dessa uppsägningar från tidigare nedskärningar är att företagen nu öppet pekar ut de uppsagda som underpresterande.
Hade ingen aning
Mark Zuckerberg i januari meddelade att han hade ”beslutat att höja ribban för prestationshantering” innebar det att cirka 3 600 anställda på Meta riskerade att förlora sina jobb.
Liknande åtgärder har vidtagits av Microsoft, som har sparkat nästan 2 000 medarbetare under januari och februari på grund av vad företaget beskriver som ”låga prestationer”.
Det som gör dessa uppsägningar särskilt kontroversiella är att många av de drabbade hävdar att de inte hade någon aning om att deras prestationer ansågs vara undermåliga.

Halva generationen säger upp sig – om kontoret blir tvång
De påbörjade sina karriärer från sovrummet, inte på kontoret. Nu är de redo att sluta om de tvingas till heltidsnärvaro.
Senaste nytt
Svartlistning och rädslokultur
En anonym nuvarande Meta-anställd berättar för Financial Times att kvarvarande personal nu tar det säkra före det osäkra på arbetsplatsen.
”Folk är oroliga för att detta motverkar risktagande. Jag har personligen beslutat att dra ner på min ambition och fokusera på säkra och enkla vinster. Inte bara är folk rädda för att ta stora chanser, de är nu rädda för att ta ledigt för sorg och föräldraledighet”, säger hen.
Läs även: Tetris-effekten: Därför spelar forskare, säljare och kodare samma spel. Realtid
Kritiken mot Meta har även riktats mot företagets så kallade ”blocklistor”, som hindrar tidigare anställda från att bli återanställda – oavsett deras tidigare prestationer.
”Jag har aldrig hört talas om något liknande”, säger Laszlo Bock, Googles tidigare HR-chef, till Business Insider.
Var mammaledig
Anna Tavis, tidigare HR-chef vid Motorola och Nokia, ser en ny och oroande trend.
”Vanligtvis görs inte uppsägningar på ett så teatraliskt sätt. Vanligtvis sägs dessa saker bakom stängda dörrar… Det finns en grymhet i hur ett företag tillkännager för hela världen att dessa människor blir avskedade på grund av sina prestationer”, säger hon till Financial Times.

Säg upp dig och bli miljonär – tysk biljätte öppnar plånboken
I en oväntad vändning erbjuds nu anställda hos en tysk biljätte gigantiska summor som får många att höja på ögonbrynen.
Flera tidigare Meta-anställda har hävdat att de blivit uppsagda kort efter att ha återvänt från antingen sjukskrivning eller föräldraledighet.
”Under mina tre plus år på Meta hade jag aldrig tidigare fått en utvärdering under ’uppfyller alla krav’ – och jag var mammaledig i sex månader fram till november”, berättar Elana Reman Safner, en tidigare jurist för Meta, i ett inlägg på sociala medier.
Brist på skydd för anställda
Trots att diskrimineringsanspråk kan förväntas, finns det få skyddsåtgärder för majoriteten av de anställda som drabbas av prestationsbaserade uppsägningar i USA.
”Generellt gäller regeln ’anställning efter behag'”, förklarar Shannon Liss-Riordan, arbetsrättsadvokat som har drivit grupptalan mot företag som Uber och Twitter.
”Om en anställd sägs upp på grund av prestationer, där det inte finns något legitimt problem, låter lagen dig inte automatiskt bestrida det”, säger hon till Financial Times.

Missa Linkedin-spelet – gå miste om drömjobbet
En gång var Linkedin bara ett digitalt CV. I dag håller den traditionella karriärvägen på att ritas om.