När bolagets siffror dalar är det inte sällan vd:n som får ta smällen – trots att det är hela organisationen som bär ansvaret.
Pressen på vd:arna: "Som att vara tränare i Premier League"
Mest läst i kategorin
En misslyckad säsong för en fotbollstränare slutar ofta med sparken. Samma sak gäller för företagsledare – men till skillnad från spelarna är det alltid vd:n som får gå när resultaten sviktar.
Det menar Alan Lafley, tidigare vd för brittiska konsumentjätten Procter & Gamble, som jämför pressen på storbolagens ledare med den på Premier League-tränare.
Missa inte: Vem har det som krävs för att leda Disney? Realtid
”Om spelarna har en dålig säsong sparkas dem inte. Istället är det tränaren eller managern som får gå”, säger Lafley till BBC.
196 gånger högre lön
Till skillnad från fotbollsvärlden kompenseras dock företagsledare med astronomiska löner.
För S&P 500-bolagen tjänar vd:arna i snitt 196 gånger mer än en genomsnittlig anställd. Förra året slog ersättningarna rekord med ett snitt på 16,3 miljoner dollar per vd.
Läs mer: Fiasko-vd:n får kvarts miljard i fallskärm – plus bonus. Dagens PS
”Detta bygger på den felaktiga uppfattningen att personen i hörnrummet nästan på egen hand är ansvarig för bolagets värde”, säger Sarah Anderson vid tankesmedjan Institute for Policy Studies.
Ett sunt ego
Även Lafley, som ledde P&G under två perioder, anser att löneskillnaderna blivit för stora. Samtidigt menar han att bolagen måste konkurrera om de bästa ledarna.
Enligt ledarskapsexperten Alisa Cohn krävs både starkt självförtroende och anpassningsförmåga för att klara vd-rollen.
Läs mer: Fler kvinnor i styrelserna – ”en milstolpe”. News55
”Det viktigaste är att veta att man klarar jobbet. Man måste ha självförtroende och ett sunt ego för att hantera pressen och strålkastarljuset”, säger hon.
Flera storbolag har nyligen bytt vd, däribland Boeing, Nike och Starbucks. I samtliga fall har aktiekurserna reagerat kraftigt på nyheterna – ett tecken på marknadens syn på vd-rollens betydelse.
Missa inte: ”Färre vd:ar i styrelser – en förlorad möjlighet för mångfald och innovation”. Realtid