Allt fler arbetsgivare använder personlighetstester för att rekrytera ny personal. Detta är egenskaperna som avgör om du går vidare.
Personlighetstestet – egenskaperna som ger dig jobbet


Mest läst i kategorin
I jakten på högpresterande talanger blir personlighetstester allt vanligare i rekryteringsprocesser hos företag som Amazon, Meta och Microsoft, skriver Fortune.
Enligt Ryne Sherman, forskningschef på Hogan Assessments som erbjuder personlighetstester, hjälper dessa tester arbetsgivare att få en helhetsbild av en kandidat.
Missa inte: ”Vet hur man ska svara” – därför ifrågasätts jobbtesterna. Realtid
Medan CV:n visar tekniska färdigheter och intervjuer ger insikt i hur någon svarar på frågor, är det svårare att bedöma abstrakta egenskaper utan tester.
”Är de lätta att samarbeta med? Kommer de att arbeta hårt? Kan de snabbt lära sig nya färdigheter?”, säger Sherman.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Vill anställa rätt
Personlighetstester har använts länge inom företagsvärlden i USA – särskilt efter 1964 års Civil Rights Act, då de blev ett verktyg för att skapa rättvisa bedömningar utan diskriminering.
Med dagens fokus på effektivitet och högpresterande kultur använder många arbetsgivare dessa tester för att säkerställa att de anställer rätt personer.
Läs även: Falska jobbannonser får unga att ta till nya metoder. Realtid
Sherman påpekar att egenskaper som samvetsgrannhet, disciplin och pålitlighet är högt värderade av arbetsgivare.
”Om du har låg nivå av dessa egenskaper kan det skada dina chanser”, säger han.
I Sverige har användningen av personlighetstester ökat markant. Enligt en Novusundersökning från Kollega har andelen arbetssökande som genomgått sådana tester stigit från 44 procent för tio år sedan till 60 procent idag.

Personlighetstest ska stoppa narcissistiska chefer
Ett personlighetstest i samband med processen för rekrytering kan hindra att narcissistiska företagsledare anställs, hävdar expert.
Senaste nytt
Kan identifiera narcissister
Johnny Hellgren, docent i psykologi vid Stockholms universitet, menar att testerna kan avslöja destruktiva drag hos kandidater och därmed minska risken för felrekryteringar.
Han betonar dock vikten av att använda vetenskapligt baserade tester, som de som bygger på femfaktormodellen (Big Five), för att säkerställa tillförlitlighet.
”Det är inga perfekta instrument vi talar om, men ett personlighetstest kan identifiera narcissistiska drag eller andra drag som inte är önskvärda hos en ledare”, säger han till Kollega.
Läs även: AI tar över rekryteringen – men till vilket pris? Realtid
Undvik falska svar
För arbetssökande kan det vara nervöst att genomgå personlighetstester.
Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia, har tidigare rekommenderat att man förbereder sig genom att öva på tester hemma och att svara ärligt.
”Det är sällan bra att svara utifrån det du tror att arbetsgivaren vill höra. Det genomskådas”, säger hon.

Studie: De är smartast av nattugglor och morgonpigga
Tanken att nattugglor som går och lägger sig sent på kvällen kämpar för att få något gjort under dagen kanske inte stämmer.
Sherman är inne på samma linje – kandidater ska svara ärligt på testerna istället för att försöka ”lura” dem.
”Även om du lyckas framställa dig själv som rätt kandidat genom att ge falska svar, kommer du förmodligen inte att trivas på jobbet om du egentligen inte passar för rollen”, förklarar han för Fortune.
Missa inte: CV – snart ett minne blott? Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.