Trots framstegen inom AI och automatisering, insisterar många arbetsgivare fortfarande på personliga brev. Men är dessa brev inget annat än en kvarleva från en svunnen tid? undrar The Economist.
Personliga brev – en kvarleva utan praktiskt värde?
Mest läst i kategorin
Trots teknologiska framsteg som har förändrat arbetsmarknaden kvarstår en gåta: Varför insisterar rekryterare fortfarande på att kräva personliga brev?
Personliga brev är ju ofta en blandning av klyschor och upprepningar av nyckelord från jobbannonserna, snarare än något som ger viktig information om kandidaterna själva, menar Frank Lee på The Economist.
Minimal ansträngning
I dagens digitala värld har verktyg som ChatGPT gjort det enklare än någonsin att snabbt skriva standardiserade brev, vilket gör det svårare att bedöma arbetssökande baserat på dessa texter.
Förr i tiden användes personliga brev för att visa att den som sökte ett jobb var villig att lägga ner extra engagemang, men med dagens teknik har den ansträngningen blivit minimal.
Lee ifrågasätter därför värdet av dessa brev och föreslår alternativa metoder, som personlighetstester eller färdighetsprov, som kan ge mer relevanta insikter om en kandidats lämplighet.
Inte ensam
Samtidigt använder allt fler artificiell intelligens när de söker jobb. Något som nu börjar skapar problem för både arbetssökande och arbetsgivare, skriver Financial Times.
Många ansökningar är identiska på grund av att AI ofta återanvänder samma fraser och textupplägg. Fler kandidater blir därför avvisade när deras ansökningar har betraktats som plagiat.
Slutsatsen Lee drar är att personliga brev, som en gång var ett viktigt inslag i ansökningsprocessen, numera kanske är mer av en formalitet än ett genuint verktyg för att bedöma kandidater.
Läs även:
Få svenskar använder AI för att söka jobb: ”Opersonligt”. Realtid