Realtid

Nu är det inne att jobba ute

Många arbetsuppgifter kan göras likväl utomhus som inomhus - och forskning visar att vi mår bra av att vara mer utomhus. Foto: Usplash
Rikard Jansson
Uppdaterad: 26 aug. 2022Publicerad: 26 aug. 2022

Pandemin har fått i princip hela världen att få upp ögonen för att man som anställd inte måste sitta på sitt fysiska kontor för att utföra sina uppgifter. Nu kommer en ny trend – arbeta ute.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsbjässen Castellum gör en sådan satsning i småländska Växjö. Kontoret är på 300 kvadratmeter och omfattar konferensbord, sitt- och ståplatser men även vattenautomat och filtar. Satsningen ligger i anslutning till de gamla regementsbyggnaderna. Det skriver Suntarbetsliv.

Platserna är fria att använda för de som är hyresgäster på området. Tanken är att det utekontoret inte ska användas hela dagen utan som ett avbrott. Susanna Toivanen, professor vid Mälardalens högskola, forskar om arbetsmiljön i kontorsmiljöer och har släppt en rapport i ämnet utearbete.

Hon delar upp arbetet i fyra delar. Fokus, då det ska vara tyst, samarbetsläge, arbeta tillsammans med andra för nå mål, träff, sponta möten för att vara social och dela värderingar, samt lära sig, tex utbildning.

Dessa uppgifter menar hon i alla fall delvis kan skötas utomhus.

–Det är som när de aktivitetsbaserade inomhuskontoren kom. Då upptäckte man att man inte behövde sitta vid samma plats och jobba hela tiden. Nu kan vi ta nästa steg och också börja arbeta utomhus, säger hon till Suntarbetsliv. Samtidigt betonar hon att det inte finns mycket forskning om att kontorsarbeta utomhus.

–Men det finns forskning som visar att vi mår bra av att vistas i naturen. Närheten till natur minskar stress, ökar den empatiska förmågan, samarbetsviljan och välbefinnandet, och ger bättre hälsa, säger hon.

Vanans makt ställer dock till det. Castellums utomhussatsning används inte så mycket som den skulle kunna göra.

–Man kan konstatera att vi är starka vanemänniskor. Ändå vet vi ju alla hur skönt det är och hur gott det gör oss att vara ute en stund, säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum.

ANNONS

Rapporten tar upp fler exempel på bolag som använder sig av utomhusmiljöer. Till exempel bygger NCC kontorshus med takterrasser och Vasakronan erbjuder utomhuskontor med möjlighet att jobba från gården, bryggan eller promenadslingan.

New York Times uppger också i en artikel att utomhusmiljöer i anknytning till arbetsplatsen kan vara ett logiskt nästa steg i utvecklingen av flexibla kontor.

H&M kräver återgång 1 december 

Samtidigt försöker företag få tillbaka personalen på kontoret. I veckan krävde till exempel H&M att alla persona ska återgå till kontoret inom överskådlig framtid. Klädjätten presenterade i veckan en ny policy för bolagets kontorsanställda som innebär att alla medarbetare ska vara tillbaka på kontoret minst fyra dagar i genomsnitt, från och med 1 december. Det innebär att den fysiska närvaron kommer att vara obligatorisk, enligt källor till Breakit. Detta skapade stora protester, och på kort tid skapades en protestlista som fick alla 500 berörda personers underskrift.

–Vi ser att det är viktigt att i större utsträckning träffas fysiskt på arbetsplatsen för att främja gemenskap och kreativitet. Givetvis utvärderar vi vårt arbetssätt löpande och kommer även fortsättningsvis erbjuda utrymme för flexibilitet för våra medarbetare, skriver H&Ms kommunikationavdelning, enligt e-handel.se.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]