Realtid

Nobelpristagarens coola attityd: ”Lite skakigt”

Anne L'Huillier stod. Foto: Kennet Ruona
Anne L'Huillier stod. Foto: Kennet Ruona
Anders Frick
Uppdaterad: 03 okt. 2023Publicerad: 03 okt. 2023

Atomfysikprofessorn Anne L'Huillier stod och föreläste i Lund när beskedet idag kom om att hon har blivit årets nobelpristagare i fysik. Trots det höll hon masken, och bekräftade ingenting för de närvarande studenterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

19 nov. 2024

Finstrukturer i väte var ett av de moment som Anne L’Huillier föreläste om idag på Lunds universitet när beskedet kom om att hon är en av årets tre nobelpristagare i fysik.

Hon hade telefonen avstängd under föreläsningen o fick beskedet i pausen. Fortsatt sedan att föreläsa utan att bekräfta något för oss. Det var dock lite skakigt och jag tror inte att någon kunde ta in vad hon sa hahaha”, skriver en av de studenter som deltog på föreläsningen.

Efter pausen stängde Anne L’Huillier av telefonen och fortsatte föreläsningen som om ingenting särskilt hade hänt.

Kanske är hennes coola attityd ett resultat av att hon själv har utsett en lång rad av tidigare nobelpristagare. För åtta år sedan intervjuade Realtids reporter henne i Lund, och fick då bland annat svaret på hur Nobelkommittén klarar av att hålla alla diskussioner och utnämningar hemliga:

– Vi använder absolut inte e-post. Vi träffas också mycket och när vi skriver på datorer så är det specialdatorer som inte kan kopplas upp mot något nätverk. En annan faktor är att det finns mycket ärlighet och stor integritet i forskarvärlden och det svenska samhället i allmänhet, så vi har genom åren lyckats rätt bra med detta, sa Anne L’Huillier 2015.

Anne L’Huillier har själv tidigare varit nära att få Nobelpriset, bland annat när det gäller området kring energieffektiva blå lysdioder.

Årets pris får hon för framstegen inom attofysik, och hon delar priset med Pierre Agostini från The Ohio State University i Columbus, USA, samt Ferenc Krausz på Max-Planck-Institut für Quantenoptik, Garching och Ludwig-Maximilians-Universität München i Tyskland. Motiveringen från Nobelkommittén lyder som följer:

”Årets tre Nobelpristagare i fysik belönas för sina experiment som gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler. Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier har demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar, som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi.”

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS