När robotar kan sköta stora delar av arbetet, blir de mänskliga mjuka förmågorna allt viktigare. Kreativitet, driv, ledarskap och sociala kompetenser är förmågor som majoriteten (73 procent) av techtalangerna listar som de främsta framtida kompetenserna.
Mjuka förmågor allt viktigare för techtalanger
Kompetensbristen inom IT och tech har uppmärksammats frekvent de senaste åren, 70 000 personer förväntas saknas inom techbranschen redan nästa år. Samtidigt omfamnar världen automatisering och nya AI-verktyg som ChatGPT. Enligt Arbetsförmedlingen uppskattas 21 procent av alla existerande arbetsuppgifter automatiseras kommande tio år.
I en ny undersökning från Nexer Tech Talent där 500 techtalanger tillfrågats, framgår det att talangerna ställer höga krav på kompetensutveckling och 73 procent listar så kallade “soft skills” som framtidens främsta kompetenser.
Nyckelinsikter från Tech Talent Report:
● 73 procent av techtalangerna lyfter fram mjuka förmågor som kreativitet, driv, ledarskap och sociala kompetenser som de främsta framtidskompetenserna.
● Nästan hälften (47 procent)av techtalangerna i åldern 20-35 år anser att kontinuerlig kompetensutveckling är en av de tio viktigaste aspekterna i arbetslivet, jämfört med 23 procent av övriga högskoleutbildade i samma ålder.
● 54 procent av techtalangerna uppger att de planerar att byta jobb inom det närmaste året.
● Endast 10 procent av techtalangerna önskar att tillväxt och lönsamhet är företagens främsta utvecklingsfokus, medan 50 procent önskar att medarbetarnas välmående och kompetensutveckling är i främsta fokus för utvecklingen.
– Ett bolags utveckling, innovation och tillväxt är beroende av att lyckas attrahera och behålla framtidens spetskompetens. Att vara lyhörd inför techtalangers behov och vad de ser som eftertraktat på en arbetsplats är därför avgörande för att företag ska vara konkurrenskraftiga. Den nya generationen är medveten, värderingsstyrd och har en tydlig uppmaning till framtidens arbetsgivare: främja kompetensutveckling och erbjud ett hållbart arbetsliv, säger Pernilla Johansson, vd på Nexer Tech Talent i en skriftlig kommentar.
Undersökningen pekar även mot att professionell utveckling samt worklife balance är faktorer som techtalanger ställer höga krav på. En insikt för företag att ta i beaktande är även att mer än hälften (54 procent) av techtalangerna planerar att byta jobb inom närmaste året.
Om Tech Talent Report
Tech Talent Report är framtagen av Nexer Tech Talent tillsammans med Kairos Future. Rapporten bygger på en enkätundersökning med över 500 techtalanger, det vill säga unga studerande eller yrkesverksamma med universitets- eller högskoleutbildning inom tech. Utöver enkätundersökningen har djupintervjuer genomförts med såväl techtalanger som representanter från arbetsgivarsidan och akademien.
Läs hela rapporten här>>