Kom till jobbet, eller får löneavdrag. Nya krav på kontorsnärvaro möts av kritik och strejkvarningar från facket – som anklagar polisen för att kränka medarbetarnas rättigheter.
Lönesänkning hotar polisanställda som jobbar hemifrån
Mest läst i kategorin
Scotland Yard har infört en ny arbetsplatsstrategi som tvingar anställda att tillbringa mer tid på kontoret. De civila polisanställda som inte följer policyn riskerar disciplinära åtgärder, inklusive löneavdrag.
Enligt The Telegraph innebär reglerna att personal med operativa roller måste arbeta på plats minst fyra dagar i veckan, medan de i stödfunktioner ska vara på kontoret tre dagar i veckan.
Missa inte: Hemmajobbande skadar ekonomin: ”Måste agera”. Realtid
Policyn trädde i kraft i måndags och har redan väckt starka reaktioner.
Kortsynt beslut
Över 2 400 civila polisanställda, bland dem larmoperatörer och barnskyddsombud, röstade före jul för att vidta strejkåtgärder mot beslutet. Fran Heathcote, generalsekreterare för fackförbundet PCS, beskriver beslutet som ”kortsynt”.
”Våra medlemmar har visat att deras nuvarande blandade arbetsmodell fungerar effektivt och ökar produktiviteten. Arbetsgivaren har inte presenterat några bevis för motsatsen”, säger han.
Läs även: Så påverkas matvanorna av distansarbete. News55
Metropolitans polischef, Sir Mark Rowley, står dock fast vid sin hållning och anser att närvaron på kontoret är avgörande för att stärka förtroendet för polisen och stötta frontlinjepersonalen.
Backar inte
En källa inom Scotland Yard säger att Rowley inte tänker backa: ”Vi tror inte att eventuella strejkåtgärder kommer att påverka våra tjänster till allmänheten.”
En talesperson för Metropolitans polisenhet uppger att man har haft en lång dialog med personal och fackförbund, samt att tre månaders förvarning har getts innan policyn trädde i kraft.
Missa inte: Motståndet mot kontorskraven växer. Realtid
”Detta säkerställer att vi kan göra vårt bästa för att tjäna London samtidigt som vi ger personalen viss flexibilitet”, förklarar talespersonen.
Facket hävdar att arbetsgivaren kränker de anställdas rättigheter och avser att ta ärendet vidare till Londons borgmästare och till inrikesministern.
Läs även: Det verkliga skälet att återgå till kontoret – inte jämlikhet. Dagens PS